Home

Achtergrond 176 x bekeken

Markt grillig, nuka's weer duurder

Nuchtere kalveren zijn deze week weer duurder geworden. En dat werd niet verwacht. De tweede, opeenvolgende prijsstijging tilt de prijs voor een gemiddeld zwartbont stierkalf weer boven de psychologische barrière van €100 uit. Zo’n stierkalf kost gemiddeld €104. Daarmee is de bodemprijs van €87 weer wat verder uit beeld geraakt. Opvallend is dat het luxere segment, de Belgische blauwen, harder stijgt. De vraag naar die kalveren neemt duidelijk toe.

Een reden voor de prijsstijging is de import. De Europese kalveren, die lang uit tal van landen aan werden gesleept, komen nu in mindere mate naar Nederland. In de eerste vier maanden van 2008 werden nog 50.000 kalveren meer geïmporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Het lijkt erop dat in mei voorzichtig met die trend wordt gebroken.

Het aanbod van Europese kalveren is dus iets kleiner. Ook is er een verschuiving in landen van herkomst. Er worden namelijk meer nuka’s uit landen als Roemenië, Hongarije, Letland, Estland, Litouwen of Slovenië gehaald. Grootste aanbieder Duitsland exporteert juist minder naar Nederland. Dat land neemt pakweg 40 % van de kalveren voor zijn rekening.

Of de prijs blijft stijgen, is moeilijk te voorspellen. Daarvoor is de nukamarkt momenteel veel te grillig. Het ligt echter niet voor de hand dat de nukaprijs grote stappen blijft zetten. Nuchtere kalveren worden iets duurder.

prognose:

lichte stijging nukaprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.