Home

Achtergrond 301 x bekeken

Lichte ontspanning op markt kunstmest

De kunstmestprijzen stijgen minder hard dan enkele maanden geleden. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele kunstmestbedrijven.

De prijs van bijvoorbeeld Kalkommonsalpeter nam in februari dit jaar ten opzichte van februari vorig jaar met 27 procent toe.
Volgens woordvoerders van de kunstmestbedrijven schommelt die prijs nu rond de 32 euro en lijkt dus te vervlakken. Ondanks de toegenomen wereldwijde vraag naar meststoffen is er in Nederland voldoende aanbod.

Kunstmestbedrijven hebben eind vorig jaar en begin dit jaar extra voorraden neergelegd uit voorzorg voor stijgende prijzen. ”Boeren hebben eigenlijk al vanaf januari kunstmest bij ons ingekocht, terwijl ze dat andere jaren later deden”, legt Henk Frederix van Agerland uit. Frederix vermoedt dat boeren de verwachte prijsstijgingen goed hebben ingeschat en deze voor wilden zijn.

Momenteel verkopen kunstmestbedrijven nog steeds uit hun voorraden. ”Daardoor kunnen we tegen een relatief lage prijs verkopen,” redeneert Frederix.

Normaliter dalen de prijzen aan het einde van het mestseizoen, maar Frederix verwacht dat de stikstofprijzen de komende weken nog licht stijgen als de kunstmestbedrijven door hun voorraden heen zijn.

Boeren die in het najaar al hebben ingekocht profiteren nu van een groot inkoopvoordeel. Volgens Carlos Nijenhuis van Agrifirm zijn er toch vele boeren die hun meststoffen pas in het voorjaar inkopen. Nijenhuis: ”Dat is dit jaar extra nadelig.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.