Home

Achtergrond

Leerlingen oefenen examens op internet

Leerlingen bereiden zich vaak voor op examens door gebruik te maken van het internet.

Zeven van de tien leerlingen oefenen oude vragen op het web, raadplegen examenroosters of proberen tips voor het studeren te vinden. Dat is de uitkomst van een enquête van uitgeverij Malmberg onder negenhonderd eindexamenkandidaten.

Vmbo-leerlingen (44 procent) gebruiken het internet meer dan havo- (33 procent) en vwo-leerlingen (23 procent). De ondervraagden gaven aan verder geen tips nodig te hebben van docenten.

Sites die de leerlingen het meest raadplegen zijn www.examen.nl, www.eindexamen.nu en www.kennisnet.nl, aldus de uitgeverij dinsdag. Malmberg onderzocht ook wat de leerlingen het meest angst inboezemt in de examentijd. Ze zijn het meest bevreesd voor het "net niet halen" van het eindexamen, ofwel zakken op een tiende punt. Ook breekt bij hen het klamme zweet uit bij de gedachte niet alles af te krijgen, niet genoeg geleerd te hebben, een black-out krijgen en een grove fout maken.

Na het afleggen van de examens wil bijna driekwart van de negenhonderd ondervraagden graag de antwoorden inzien. De vmbo'ers vormen hierbij de grootste groep (54 procent). Slechts 30 procent van de havisten en 15 procent van de vwo'ers willen na afloop het antwoord checken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.