Home

Achtergrond

Landen rond Poolgebied in Groenland bijeen

Het smelten van ijskappen heeft in het Noordpoolgebied tot veelbelovende mogelijkheden en tot rivaliteit geleid.

De vraag wie waar mag varen of boren naar de rijkdommen zoals olie is erg actueel. Amerikaanse wetenschappers in Colorado menen ondertussen dat de wateren van de Poolzee deze zomer al voor het eerst ijsvrij kunnen zijn.

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Moller en de premier van het bij Denemarken horende Groenland, Hans Enoksen, hebben Mollers collega's uit Canada, Noorwegen, Rusland en de Verenigde Staten gevraagd te komen naar de conferentie over het steeds feller omstreden gebied.

De deelnemers zouden daar moeten bevestigen zich te houden aan het internationaal zeerecht zoals opgetekend in de Conventie van de Verenigde Naties over de Wetten van de Zee (Unclos). Voorts moeten ze anticiperen op de groei van de scheepvaart in het Poolgebied en de consequenties daarvan voor veiligheid en milieu. De Denen hebben naar eigen zeggen bij Groenland al "een aanzienlijke toename van zowel het aantal vracht- als passagiersschepen gesignaleerd''.

De conferentie wordt van 27 tot 29 mei gehouden in het Groenlandse Ilulissat. Mollers collega's staan kennelijk niet te springen om in een sporthal in Ilulissat over de Noordpool te praten. Canada en de VS bijvoorbeeld sturen respectievelijk de minister van Natuurlijke Hulpbronnen Gary Lunn en de onderminister van Buitenlandse Zaken John Negroponte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.