Home

Achtergrond 4 reacties

LTO wijst 70.000 hectare "schaamlapnatuur" af

LTO maakt bezwaar tegen het opofferen van 70.000 ha landbouwgrond voor "schaamlapnatuur’’.

Dat heeft LTO-bestuurder Tammo Beishuizen naar voren gebracht in het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de omzetting van landbouwgrond in natuur.

LTO maakt geen bezwaar tegen de voltooiïng van de EHS, maar wel tegen de natuurcompensaties buiten de EHS en volgens de organisatie totaal 70.000 hectare omvatten. LTO heeft daar een lijst van gemaakt. Provinciebestuurders en andere deelnemers aan het rondetafelgesprek betwistten de juistheid van die lijst.

LTO en andere organisaties en deskundigen, zoals de Wageningse hoogleraren Jan Douwe van der Ploeg en Joop Schaminee bepleitten de combinatie van functies. Er zijn nog veel onbenutte mogelijkheden om boeren in te schakelen bij natuur-, landschaps- en waterbeheer. Van der Ploeg wees er op dat Natuurmonumenten en andere terreinbeherende organisaties beschikken over een "stuwmeer" van aangekochte landbouwgrond die ze nog altijd niet als natuur hebben ingericht.

Lees ook: Provincies: flexibeler omgang met omvang EHS nodig

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Is het ook een idee voor Natuurmonumenten en de andere terreinbeherende organisaties om land voor weidevogels en ganzen in te richten. ? Ruige natuurlanden hebben we intussen wel voldoende.

 • no-profile-image

  gert

  de regels van natuurbeheer zijn veel te streng,bij het minste geringste ben je de vergoeding kwijt,daarom beginnen veel boeren er niet aan

 • no-profile-image

  huub

  Allereerst ben ik een voorstander van zoveel mogelijk multifunctioneel gebruik van agrarische grond en als het ook maar enigzisn te combineren is met natuur, zeg ik doen! Het is jammer dat de moderne landbouw vaak weinig ruimte biedt voor veel vogel- en diersoorten. Met als gevolg dat een flinke daling in de biodiversiteit is opgetreden en dat in dit land een aantal soorten dreigen te verdwijnen.
  Ik vraag me nu af, is daar niks aan te doen, door initiativen vanuit de agrarische sector?

  Dit is volgens mij nog veel belangrijker dan de overigens zinvolle discussie over de begrenzing van de EHS.Wat mij betreft zou ik een beroep willen doen op alle agrarisërs: kom met eigen initiatieven die veel mogelijkheden bieden voor natuurherstel en -behoud.

 • no-profile-image

  sloper

  is het geen idee om een aantal prachtwijken te slopen, en de vrijkomende grond terug te geven aan de natuur.
  De bewoners? Hoe zo en wat? De overheid interesseert het toch ook niet hoe het met de boeren vergaat?
  Luisterend naar de verhalen van mijn opa over de mensen die in WO II langs de Zuiderzeestraatweg trokken, beschoten door de vliegtuigen, de moffen, jan hagel ....
  Een nuchtere denker begrijpt de totale boodschap, Balkje niet

Of registreer je om te kunnen reageren.