Home

Achtergrond 298 x bekeken

LEI: voertarwe 60 procent duurder

De prijs van voertarwe ligt het laatste jaar gemiddeld 60 procent hoger dan een jaar eerder.

Bij brouwgerst is het verschil zelfs 76 procent. Consumptieaardappelen zijn 33 procent goedkoper geworden en zaaiuien zijn 28 procent in prijs gedaald.

Dat heeft het onderzoeksinstituut LEI berekend. Het LEI heeft de gemiddelde opbrengstprijs bepaald van voertarwe, brouwgerst, consumptieaardappelen en zaaiuien over de periode van maart 2007 tot en met februari 2008.

Ook heeft het LEI berekend wat het prijsverschil is tussen februari vorig jaar en februari dit jaar. Bij consumptieaardappelen komt het LEI op een prijsverschil van 72 procent. Zaaiuien waren in februari dit jaar 59 procent goedkoper dan in februari 2007. Voertarwe was in februari dit jaar echter 56 procent duurder dan in februari 2007. Bij brouwgerst is de prijs met 54 procent opgelopen.

Verder constateert het LEI dat de prijzen voor kunstmest met 37 tot 121 procent zijn gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.