Home

Achtergrond 260 x bekeken 2 reacties

Kritiek op campagne 'Faire Melk'

Boerenbedrog. Zo typeert Mirjam de Rijk (Natuur en Milieu) de campagne 'Faire melk' die zaterdag start.

In Papekop (gemeente Oudewater) vraagt melkveehouder Michiel Markus via onder meer een modeshow met koeien aandacht voor de moderne melkveehouderij en de waarde daarvan voor het landschap en voedsel.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) verricht aan de Papekopsedijk de aftrap van de campagne die consumenten bewuster moet maken van de toegevoegde waarde van de melkveehouderij. Dat gebeurt rond thema's als 'Boer maakt landschap' en 'Koe maakt voedsel'.

De internetpagina van de campagne wijst op positieve effecten van de veehouderij voor bijvoorbeeld landschap en klimaat. Natuur en Milieu stoort zich aan de boodschap dat de melkveehouderij klimaatvriendelijk is. "Ook de opmerking dat voor het krachtvoer alleen restproducten uit de landbouw worden gebruikt, is onwaar'', aldus Mirjam de Rijk (Natuur en Milieu).

Zij ziet de melkveehouderij als een belangrijke veroorzaker van klimaatverandering vindt dat het initiatief 'Faire melk' zich ten onrechte een milieuvriendelijk imago aanmeet. De Rijk wijst erop dat veel van de soja die in veevoer gaat, afkomstig is van grond waar eerst tropisch bos stond. "Wij willen graag faire melk, maar ook faire informatie.''

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is betrokken bij het evenement en toont zich bezorgd over de toekomst. Deze boeren maken zich ook sterk voor een eerlijke melkprijs. "Hoewel melkveehouders een belangrijke bijdrage leveren aan de economie, wordt het de bedrijven niet eenvoudig gemaakt te overleven. Jarenlang is een veel te lage prijs betaald voor de melk, waardoor veel melkveehouders het hoofd niet boven water konden houden.''

Kijkend naar het pessimistische scenario, stellen ze: "Wanneer de Nederlandse melkveehouderij verdwijnt, zijn we voor onze zuivel aangewezen op anonieme, buitenlandse zuivelproducten. Dan kan de Nederlandse burger geen invloed meer uitoefenen op de wijze waarop de zuivel is geproduceerd, dierenwelzijn of productiemethodes.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Toos

    Hier zitten we niet op te wachten, weer een hoop onzin erbij halen. Het klimaat veranderd elke dag. De boer moet er mee omgaan, neemt maatregels en organiseerd zijn werk, zoals de weersverwachting aangeeft. Zelfs dit op de korte termijn gaat nog wel eens mis. Die klimaatverandering is van zeer lange termijn, en wie weet mischien wel totaal anders. We hebben wel geleerd, maak u niet druk om zulke hypes, die zijn er zoveel geweest. De wereld zou al zo vaak vergaan zijn! Maar nog steeds niet. Als je je zaakjes zo goed onderhoud als de meeste boeren zou ik u niet druk maken. Dan zit het wel goed!

  • no-profile-image

    gert

    uit een onderzoek van de universiteit van groningen is gebleken,dat mensen die de mond vol hebben over het milieu,de langste vliegreizen maken en in de praktijk niet zo milieubewust leven

Of registreer je om te kunnen reageren.