Home

Achtergrond 229 x bekeken

Krapte op Westlands energienet in oktober opgelost

De netbeheerder Westland Infra, Tennet en Eneco Netbeheer verwachten in oktober 2008 dat congestiemanagement van start kan gaan.

Daarnaast hebben zij een reeks van maatregelen aangekondigd die de netcapaciteit moet verdubbelend.

Congestie wil zeggen een ophoping of verstopping van een netwerk. Congestiemanagement is een systeem, waarmee overlast op het elektriciteitsnet voorkomen moet worden. Tuinders met een wkk moeten een dag van tevoren aangeven hoeveel elektriciteit ze gaan produceren op welk tijdstip. Tennet berekent daarop de benodigde netcapaciteit.

Als er teveel elektriciteit wordt geproduceerd, bekijkt Tennet welke producenten in Westland het meest bieden om níet te hoeven leveren. De tuinder bespaart dan op de variabele kosten als aardgas en onderhoud, terwijl hij wel het bedrag ontvangt waarvoor de stroom is verkocht minus het bedrag dat hij moet betalen voor het niet leveren van de stroom.

Westland Infra sluit op dit moment alle wkk's aan, maar er is een beperking in de mogelijkheid tot teruglevering.

Daarnaast zijn een aantal technische maatregelen gepland door de netbeheerders. Vanaf maart 2008 is in het Westland een ‘slapende’ kabel van 40 MW in gebruik genomen in het gebied van Eneco Netbeheer. In mei 2009 wordt een tijdelijke kabel van De Lier naar Westerlee van 50 MW in werking gesteld.

Tevens wordt er in die periode een vervroegde levering van een transformator ter grootte van 70 MW tijdelijk geplaatst in Westerlee. In december 2009 wordt een transformatorstation bij Westerlee en De Lier opgeleverd. In 2011 moet een nieuwe kabel van 150 kV van De Lier naar Wateringen gereed zijn.

Als alle maatregelen zijn uitgevoerd zal de exportcapiciteit van het Westland verhoogd zijn naar ruim 800 MW. De huidige capaciteit is 440 MW. Daarmee is er voldoende capaciteit voor het transport van de verwachte wkk-installaties, aldus de netbeheerders.

Minister Van der Hoeven van EZ beschreef de maatregelingen in een Kamerbrief deze week. Daarnaast verkort zij ontwikkelingsprocedures waardoor diverse projecten sneller door de betrokken overheden kan worden afgewikkeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.