Home

Achtergrond 148 x bekeken

Krakers houden huis in Amsterdam

Een groep krakers heeft gisteravond de ruiten ingegooid van het stadhuis van Amsterdam en de ambtswoning van burgemeester Job Cohen.

In de nacht van zaterdag op zondag sneuvelde ook een aantal ramen van een gebouw van woningcorporatie De Key. Dat maakte een politiewoordvoerder vandaag bekend.

Op de website van linkse activisten Indymedia.nl zeggen krakers de vernielingen te hebben aangericht uit woede over de ontruiming van een aantal kraakpanden, eigendom van De Key, zaterdagochtend in de 1e Oosterparkstraat in Amsterdam-Oost. Daarbij werden 51 personen aangehouden. Acht van hen zitten nog vast.

Volgens de politie trokken enkele tientallen krakers zondagavond door de stad. Bij de ontruimde panden intimideerden ze het aanwezige bewakingspersoneel, onder meer door met verfbommetjes te gooien. Vervolgens vernielden ze negen ruiten van het stadhuis en acht van de ambtswoning van Cohen. De politie heeft hiervoor nog niemand aangehouden.

In een eerste reactie liet de burgemeester via zijn woordvoerster weten dat de krakers met deze actie "hun eigen ramen ingooien''.
De Kamerfractie van de VVD noemt het "onbestaanbaar dat krakers zich in Nederland kunnen gedragen als onaantastbaren''. "Geweld, vernielingen, overlast en het in bezit nemen van andermans eigendom is heel normaal. Hier moet een einde aan komen'', aldus Kamerlid Fred Teeven.

De ontruiming van de vijf panden vond plaats nadat er in de nacht van vrijdag op zaterdag gevechten waren uitgebroken tussen bewoners van een van de gebouwen en politieagenten. Die kwamen af op een melding van geluidsoverlast.
De politie maakte vandaag verder bekend dat zij in de woningen een groot aantal wapens heeft aangetroffen. Het gaat om honkbalknuppels, vlindermessen, een gaspistool, pepperspray, een ploertendoder, een boksbeugel, een hakmes, een schietpen, een slagvoorwerp met spijkers en munitie voor een vuurwapen.

De krakers laten in een reactie weten dat er in de woningen geen wapens lagen. Ook hadden de gebouwen volgens hen niet ontruimd mogen worden, omdat daar nog juridische procedures over lopen. Een aantal krakers zit momenteel voor het pand om hun achtergebleven bezittingen terug te eisen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.