Home

Achtergrond

Koopmelk: €25 komt in zicht

Koopmelk wordt fors duurder en dat gebeurt in in grote stappen. De vraag is redelijk, terwijl er nauwelijks aanbod is. Het gevolg is dat de prijzen flink oplopen. Deze week komt er liefst €1,75 bij de prijs op. Koopmelk staat nu op €23,25.

In de handel is niet veel vraag, maar de vraag naar grote partijen is wel erg groot. Dat is voldoende om de prijzen hard te laten stijgen.
Die ontwikkeling zorgt ervoor dat verkopers hun kaarten op zak houden. Zij gaan ervan uit dat de prijzen voor koopmelk nog wel verder omhoog gaan. Kopers, die €22,00 willen betalen, zijn kansloos.

Ook het aantal vragers lijkt toe te nemen. Het quotumjaar is weliswaar net begonnen, maar er wordt goed gemolken. De behoefte neemt toe. Daarom lijkt een koopmelkprijs van €25,00 niet ondenkbaar. De prijs voor leasemelk stijgt, in het spoor van de koopmelk, mee. Voor €4,60 worden transacties gedaan. Ook hier geldt dat er nauwelijks aanbod is. De verleasers zetten in op een prijs van €4,70.

Al met al ligt het voor de hand dat koop- en leasemelk verder doorstijgen. Zij het minder hard dan deze week. Of de grens van €25,00 gehaald wordt, is echter de vraag. Die prijs lijkt veel kopers veel te gortig. En de verkopers? Die wachten rustig af.

Voorschotprijzen

Nemelco heeft vorige week als laatste zuivelaar de voorschotprijzen voor april bekend gemaakt. Het bedrijf noteert een prijs van €37,97 per 100 kg melk. Tegen een vetprijs van €2,95 en een eiwitprijs van €7,55. Daarmee betaalt de zuivelaar, over de eerste vier maanden van 2008, de hoogste melkprijs uit. Nemelco komt uit op een bedrag van €40,82.

Ter vergelijking: Friesland Foods betaalt over 2008 €38,41; Campina €39,39; Bel Leerdammer €39,36; CONO €38,39 en DOC Kaas €37,31. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Nemelco en Cono in april nog geen zomerheffing hebben ingesteld. De rest deed dat al wel.

Voor mei heeft Friesland Foods de voorschotprijzen ook al bekend gemaakt. Tegen een vetprijs van €2,84 en een eiwitprijs van €7,63 betaalt de zuivelaar €35,22 per 100 kg melk uit. Een daling van €1,99. Opvallend is dat het bedrijf in maart en april de prijs nog stabiel wist te houden. Dat lukte dit keer niet. Friesland Foods werkt overigens met de hoogste zomerheffing: €2,30.

prognose:

koopmelk verder omhoog

Of registreer je om te kunnen reageren.