Home

Achtergrond

Koenders: nu geen tijd om referendum te houden

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft scherpe kritiek op het militaire bewind in Myanmar.

Hij sprak zich vandaag uit tegen het referendum dat de junta zaterdag ondanks de rampsituatie na de cycloon Nargis gewoon wil laten doorgaan.

Volgens Koenders stellen de militaire machthebbers de verkeerde prioriteiten en schenden zij de mensenrechten. "Het is nu geen tijd om een referendum te houden. We hebben geen tijd te verliezen. Het land moet opengesteld worden. Alles moet worden gedaan om de mensen te helpen.''

De PvdA-bewindsman kreeg op het Binnenhof, vlak voor het begin van de wekelijkse ministerraad, een petitie in handen gedrukt van een groepje Birmese vluchtelingen in Nederland tegen het bewind in hun geboorteland. De teksten op spandoeken en borden die ze meedroegen, spraken boekdelen: 'Referendum: nee, cycloonhulp: ja, junta: ga'.

De Birmezen willen dat de Nederlandse regering druk uitoefent op het bewind, direct en indirect, om zonder voorwaarden buitenlandse hulpverleners toe te laten. Ze vragen ook om een duidelijke verklaring van de Nederlandse regering dat zij de uitkomst van het referendum niet accepteert. Onder de huidige omstandigheden geeft die stemming geen enkele aanwijzing over hoe de bevolking denkt over de voorgestelde grondwetswijzigingen, staat in de petitie.

Er wonen in Nederland ongeveer driehonderd Birmese politieke vluchtelingen, voor het grootste deel op uitnodiging van de regering. Volgens Koenders, die eerder deze week 1 miljoen euro noodhulp toezegde voor de cycloonslachtoffers, is politieke druk uitoefenen het enige wat hij kan doen. Hij probeert dat ook in EU- en VN-verband te doen. Koenders vertelde dat hij donderdag heeft gebeld met de ambassadeur van Myanmar in Brussel en met de VN contact heeft gehad. Volgens hem begint buurland China zich te roeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.