Home

Achtergrond

Koenders hoopvoller over hulp aan Myanmar

Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking heeft iets meer hoop gekregen dat de militaire leiding van Myanmar (Birma) internationale hulpverleners tot het getroffen land gaat toelaten.

Reden is een gesprek van Koenders met VN-baas Ban Ki-moon. Dat heeft een woordvoerder van zijn departement gisteren laten weten.

De junta van Birma heeft Ki-moon verteld dat de hulpverleners binnenkort hun werk kunnen doen. De zegsman benadrukt dat het van belang dat de leiding van het land deze uitspraak vandaag tijdens een donorconferentie herbevestigt.

Koenders vertrekt vandaag naar Myanmar om deel te nemen aan de conferentie. Nederland is eventueel bereid om 4 of 5 miljoen euro extra bij te dragen aan de hulp. Naast een ontmoeting met Ban had Koenders eerder op zaterdag gesprekken met collega-ministers van Europese en Aziatische landen.

Juntaleider Than Shwe zei vrijdag dat alle hulpverleners toestemming krijgen in Myanmar hulp te bieden, ongeacht hun nationaliteit. Hulporganisaties reageerden toen vooralsnog sceptisch op de beloftes van de junta.

Drie weken geleden werd het voormalige Birma getroffen door de orkaan Nargis. De storm heeft bijna 80.000 levens geëist. Daarnaast worden ongeveer 56.000 mensen nog vermist.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.