Home

Achtergrond

Klink: tekort kraamhulp tijdelijk

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) gaat ervan uit dat het tekort aan kraamverzorgenden binnen afzienbare tijd is opgelost.

De kleine geboortepiek die deze zomer wordt verwacht, kan met flexibele inzet van kraamverzorgenden worden opgevangen. Dat heeft de minister geantwoord op vragen van de ChristenUnie.

De beroepsorganisaties zoals de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NbvK), trokken onlangs aan de bel over het tekort aan kraamverzorgenden. Kraamvrouwen in de Randstad, Brabant en Gelderland zouden waarschijnlijk geen volwaardige kraamhulp krijgen.

Een meerderheid van PvdA, SP en VVD in de Tweede Kamer denkt aan het inzetten van oud-kraamhulpen om het nijpende tekort aan kraamverzorgenden op te lossen. De SP pleit voor een wervingscampagne onder kraamverzorgenden die gestopt zijn met werken. VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra wil weten wat de mogelijkheden zijn. Volgens Khadija Arib (PvdA) is er geld beschikbaar. Zij spreekt van een noodoplossing; de bewindsman moet ook met een plan komen voor een blijvende oplossing.

Klink wijst erop dat door een extra investering in de kraamzorg het aantal uren per kraamvrouw met vijf omhoog gaat. Daardoor zou het voor mensen die voltijds willen werken aantrekkelijker worden de kraamzorg in te gaan. Ook stellen zorgverzekeraars en kraamzorgorganisaties volgens Klink dat ze door extra investeringen in opleidingen op den duur het aanbod weer op orde zullen hebben.

Volgens de beroepsorganisaties zijn een paar jaar geleden kraamhulpen ontslagen wegens bezuinigingen. Maar ook veel jonge kraamverzorgsters haken af, omdat ze weinig begeleiding krijgen en het werk als moeilijk ervaren. Volgens de SP is het aantal kraamverzorgenden in een paar jaar tijd gezakt van 12.000 naar 9000.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.