Home

Achtergrond 3 reacties

Kleine voorraad aardappelen

De voorraad aardappelen is de één na kleinste van de laatste zes jaar.

Alleen vorig jaar hadden de akkerbouwers op 15 april nog minder aardappelen in de schuur liggen. In vergelijking met april 2006 is de voorraad dit jaar 18 procentpunten kleiner.

Dat stelt de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) op basis van een inventarisatie onder de leden. Ondanks de lage voorraad laat de prijs het afweten, stelt Meeuw de Bruyne, voorzitter van de handelscommissie van de VTA. "Dat heeft te maken met de marktstemming. De oogst van 2005 was vergelijkbaar met 2007, maar de prijs was hoger. Er is ook niet minder geëxporteerd. Een verklaring voor de negatieve stemming hebben we niet, de cijfers geven er geen aanleiding toe. De aardappelprijzen kunnen later dit seizoen nog aantrekken."

De VTA vergelijkt de voorraad met referentiejaar 2003. De Bryune: "Vergelijken met vorig jaar heeft geen zin want 2006 was een extreem jaar. Door te vergelijken met een referentiejaar krijg je meer inzicht in de ontwikkeling van de voorraad."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aardappelteller2

  Goed gezien aardappelteler tot half januari de prijs wat hoog houden er wordt dan minder tarwe gezaaid (denken ze). Dan de prijs in laten zakken (een kontrakt is dan misschien toch een alternatief). en vervolgens de rest van het seizoen alles uit de kast halen om de prijs te drukken(vriescellen gebruik,kontrakten naar voren halen e.d.)
  TEKEN GEEN KONTRAKTEN MEER onder de 15 cent de kilo.

 • no-profile-image

  aardappelteler

  De frietfabrieken hebben het weer mooi voormekaar heel de winter de prijs laaggehouden en ze zijn straks weer mooi op!!!!!!

 • no-profile-image

  geen

  Zolang de meitelling in stand blijft lacht de handel in zijn vuistje.
  Ze kunnen (behalve bij extreem weer) met de meitelling in de hand goed voorspellen wat op de markt komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.