Home

Achtergrond 195 x bekeken 10 reacties

'Kleine boer profiteert te weinig van hoge prijzen'

Kleine boerenbedrijven profiteren onvoldoende van de relatief hoge voedselprijzen.

Dat stelt Agnes van Ardenne, permanent vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken bij de FAO.

De reden dat boeren onvoldoende profiteren van hoge voedselprijzen ligt volgens Van Ardenne in de marktmacht van een selecte groep bedrijven. "Slechts tien grote internationale voedselketens hebben 25 procent van de voedselhandel in handen. Daar zitten dus handelaren tussen, speculanten, transporteurs etcetera."

De relatieve onmacht, volgens haar vaak onderbelicht door economen, geldt vooral maar niet alleen voor boeren in ontwikkelingslanden. Ze maakt de vergelijking met Nederland. "Vraag maar eens aan een melkveehouder wat hij voor zijn melk krijgt en kijk wat je in de winkel voor een liter melk betaalt."

Op grond van wetenschappelijke analyses bij de FAO verwacht Van Ardenne dat de voedselprijzen vooralsnog op een relatief hoog niveau blijven ten opzichte van het verleden. De overheid laat het volgens haar, onder druk van een verwende consument, vaak afweten.

Politici zouden beleid moeten coördineren. Van Ardenne denkt aan het opzetten van een gezamenlijke voedselvoorraad. "Voedsel is een internationaal verhandelbaar product geworden, niet anders dan goud en olie." Veredeling en mogelijk genetische modificatie bieden deels uitkomst. Gezien de lange ontwikkeltijd van nieuwe rassen, vaak 10 jaar, is haast geboden, aldus Van Ardenne.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Wat is dan de motivatie van zuivelbedrijven om juist grote bedrijven te willen voortrekken? Dat zou toch om kosten moeten gaan? Ik ben geen melkveehouder, dus ik ken niet alle kenmerken en gevoeligheden. Als bedrijfskundige zou ik echter gevoelsmatig kiezen voor zo weinig mogelijk en zo groot mogelijke toeleveranciers. Waarschijnlijk redeneert de directie van Friesland Foods ook zo. Maar natuurlijk moet je met meerdere zaken rekening houden

 • no-profile-image

  gert

  van ardenne heeft een slecht geheugen,we hadden jaren geleden,een melkpoederberg,een boterberg,een graanberg,een vleesberg,enz.wat heeft dat een geld gekost om die weg te werken.Nu pleit ze er voor om weer een voedselvoorraad aan te leggen

 • no-profile-image

  Paul

  Kleine bedrijven beuren zoiezo minder per kg melk, door de oneerlijke kwantumtoeslagen, die grote bedrijven krijgen voor hun melk.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Piet, je zit niet helemaal goed nl. het transport. Het aantal km. zou je dan ook dienen af te wegen. Iemand die dicht bij de fabriek zit heeft net zoveel recht op korting als iemand met een grotere partij melk.
  En verder vind deze kwantumtoeslag absoluut niet in verhouding met het voordeel voor de fabriek en dus wordt er verkapt te veel melkgeld naar de grotere veehouders doorgesluisd. Jouw opmerking dat dit in andere sectoren ook voorkomt is niet helemaal correct. Dit zijn heel vaak geen coöperaties waar toch andere grondbeginselen van toepassing zijn.
  En v.w.b. de bedrijfsgrootte wordt misschien vergeten dat men name de middenbedrijven de koeien buiten hebben lopen en zo het belangrijke imago van de fabriek uitdragen.

 • no-profile-image

  DJ

  Helemaal mee eens, Paul uit Den Bosch.
  De overheid moet niet voor die betere prijs zorgen, dat moeten we zelf doen. Het middel daarvoor is de DDB. We moeten zelf de touwtjes weer in handen nemen.

 • no-profile-image

  Paul

  Nou, Piet uit Friesland, Viking is ook geen cooperatie.
  En door de kleinere boeren, komen de RMO`s wel efficienter vol.

 • no-profile-image

  c

  welke hoge prijzen? het is nog maar amper de kostprijs die een ieder ontvangt ik vind dat er geeneen echt profiteert, de partijen die na ons komen die vullen er pas echt hun zakken aan niet de boer

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Deze motivatie is naar mijn mening gelegen in het binnenhouden van de grote melkveehouders. Daarom ook mijn opmerking dat de hoogte van deze kwantumtoeslag te hoog is en niet gebaseerd kan zijn op enkel de kosten. Daarom wordt naar mijn mening de coöperatieve gedachte niet voldoende gerespecteerd wat niet goed is voor de eenheidsvorming van de leden en op termijn een bedreiging kan vormen voor de noodzakelijke eensgezindheid onder de leden.

 • no-profile-image

  Piet

  @ Paul: Quantumtoeslagen oneerlijk? Het is toch logisch dat de verwerker een toeslag geeft aan een grote leverancier? Dat kost hem minder administratie, transport en kopzorgen. Quantumtoeslagen en -kortingen komen in alle sectoren voor. Kijk maar eens in het foldertje van de Viking.

 • no-profile-image

  Boerin

  Hallo collega's,
  Wat vind ik het toch jammer dat jullie elkaar in de haren vliegen over details zoals kwantum toeslagen. Er is niemand die je tegenhoudt om groter te worden en ook voordeel te halen van de kwantumtoeslag. Maar dit is niet het punt.... wat belangrijker is, is dat we met elkaar, grote en kleine boeren, ons product goed in de markt zetten en zorgen dat de marge uitgekeerd wordt aan ons en niet aan de tussenhandel. Ik ben het met DJ eens, we moeten met elkaar om de tafel en net als de DDB pleiten voor een kostendekkende opbrengst.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.