Home

Achtergrond 489 x bekeken

Kerncentrale Borssele wil minder uranium gebruiken

EPZ wil alternatieve brandstoffen inzetten in zijn kerncentrale in Borssele om het gebruik van natuurlijk uranium te verminderen.

De elektriciteitsproducent heeft hiervoor bij het ministerie van VROM een vergunningsaanvraag ingediend. EPZ maakte dat vandaag bekend. Het gaat vooral om de alternatieve reactorbrandstof MOX (mengoxide), die bestaat uit verarmd uranium en plutonium.

Door de inzet van alternatieve brandstoffen zou EPZ minder afhankelijk worden van de markt voor natuurlijk uranium. De wereldwijde honger naar energiebronnen heeft ook de belangstelling voor kernenergie weer doen opleven. Dit leidt tot grote prijsstijgingen van uranium.

EPZ is eigenaar van de kerncentrale in Borssele en tekende in 2006 samen met aandeelhouders en overheid het 'Convenant van Borssele', waarin werd bepaald dat de kerncentrale tot 2034 open blijft. Mits deze tot de veiligste 25 procent van de kerncentrales in het westen blijft horen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.