Home

Achtergrond 217 x bekeken

Kassenkraker

Jan Kees de Jager zal zich zijn deelname aan het vierde kabinet-Balkenende heel anders hebben voorgesteld. De staatssecretaris van Financiën kwam deze week al flink onder vuur te liggen door problemen bij de Belastingdienst.

Daarnaast opereert hij buitengewoon onhandig in de uitvoering van een amendement van de Kamer, om de versnelde afschrijving voor kassen te behouden. Nu moet daarbij direct worden aangetekend dat de Kamer hem, door aanneming van het amendement, lijkt te hebben opgezadeld met een welhaast onmogelijke missie. Tegelijkertijd kan worden aangevoerd dat De Jager de glastuinbouw - wellicht omdat de sector hem als tuinderszoon na aan het hart ligt - meermalen de indruk heeft gegeven dat de 22 miljoen euro die met de regeling gemoeid is er wel komt. Nu was het al vreemd dat De Jager bleef proberen het geld alsnog bij de sector te laten landen, terwijl hij al geruime tijd op de hoogte was van de Brusselse bezwaren van staatssteun. Gisteren meldde hij de Kamer plotseling dat er nog maar 9 miljoen euro van het toegezegde bedrag over is en dat hij nog steeds geen idee heeft hoe hij het geld naar de glastuinbouw wil sluizen. Sterker nog: hij suggereert met zoveel woorden dat allang duidelijk was dat het nog maar om 9 miljoen euro gaat, en niet meer om de oorspronkelijke 22 miljoen euro. Hier lijken sector én Kamer moedwillig op het verkeerde been te worden gezet. Als dat zo is, heeft De Jager pas écht een probleem.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.