Home

Achtergrond 193 x bekeken 11 reacties

Kamer: minder EU-geld naar landbouw

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vindt met het kabinet dat het Europees landbouwbeleid met veel minder geld toekan na 2013.

Het landbouwbeleid kan voor een groot deel op nationaal niveau worden gevoerd.

Dat bleek dinsdagavond bij een debat over de toekomstige EU-begroting. Met name VVD, PvdA en SP zeiden in dit verband af te willen van het ‘rondpompen van Europees geld’.

Harry van Bommel (SP) zei wel dat dit niet moet ontaarden in de tucht van de markt. “Er is behoefte aan stabiliteit en zekerheid.” CDA en ChristenUnie waren minder uitgesproken. Esmé Wiegman (CU) onderstreepte de noodzaak van het GLB voor kwetsbare gebieden en landschapsbeheer.

Het kabinet vindt dat de landbouw moet plaatsmaken voor andere prioriteiten, zoals klimaat, energie en justitie.

De Europese Commissie houdt momenteel een inspraakronde over de EU-begroting vanaf 2013.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sloeber

  Ze willen het landbouwgeld gewoon gebruiken voor hun eigen "leuke"dingen, want de totale begroting van de EU zal heus niet lager worden als de boeren niet meer gecompenseerd worden voor de lagere productprijzen. Het is dus gewoon diefstal.

 • no-profile-image

  goede boer

  Leuke stellingname van Kabinet en Tweede Kamer. Meer gemeenschapsgeld ten gunste van het leefgebied van de stedeling en minder voor het leefgebied van de plattelander. Ofwel vergroting van het bruisende stadsleven en tegelijkertijd verpaupering van het platteland. De slogan van dit kabinet "samen leven, samen werken" blijkt een loze kreet te zijn.

 • no-profile-image

  Piet

  ... meer geld naar klimaat en energie ... , komt het geld op deze manier via een omweg terecht bij de landbouw? Meer geld voor luchtwassers, groenlabel, mestvergisting en biobrandstoffen? Dat is gunstig voor klimaat en energie. Maar het blijft natuurlijk rondpompen van geld. De agrariërs moeten zich er wel hard voor blijven maken dat zij gecompenseerd worden voor de kosten die de regelgeving met zich meebrengt.

 • no-profile-image

  john

  Het boeren hart in den Haag zijn ze al lang kwijt. De hoofdzaak van het tegerwoordige Kabinet is om zo veel mogelijk mensen binnen te lokken van de Oostblok meestal Marokkanen die onnoemelijk veel geld kosten en niets binnen brengen dan onheil zijn eigen cultuur hoofddoeken en buorkas en negatieve idees. De koste, niet schrikken 10 miljard eoro's per jaar. De vrijheid van meningsuiting is naar de kelder. Nu moeten de boeren en bouwvakkers de lange broeken aan de schilderijen weg, kerstbomen weg de wijn van de tafel het land vol met moskees (430) etc, daarom is er geen geld meer voor eigen volk o/a de boeren. Als ik nog jong was begon ik opslag met een opstand.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Eens met onderstaande reactie's De stelling "hou jij de boeren arm, dan hou ik de burger dom" zou van toepassing kunnen zijn.
  Maar het zal niet lang meer duren dan is de geest uit de fles, en er ook niet meer in te krijgen. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.

 • no-profile-image

  martha

  Er gaat zooooveel EU-geld naar landbouw. Wil iemand eens eerlijk en duidelijk zijn om hoeveeeel geld het gaat, dat daadwerkelijk bij de landbouw komt?Veel groeperingen, vage projecten in recreatiesfeer souperen veel zg landbouwgeld.Er worden prachtige wegen in de stad aangelegd met enige groentintje superdure bomen erlangs. Betaald uit de EU-Landbouwpot.Waterwegen worden aangelegd, opgeleukd enz. voor de veel vrije tijd hebbende "burger", en ja uit de EU Landbouwpot.Juist voor die groeperingen zou het slinken van de pot een ramp zijn.

 • no-profile-image

  mityie

  de boeren worden niet gesusideerd ;;maar het voedsel;

 • no-profile-image

  Bos

  Kabinet heeft gelijk, na 2013 kan er inderdaad minder geld naar lanbouw. Is ook logisch want tegen die tijd zijn wel zoveel boeren gestopt, koud weggesaneerd en failliet gegaan aan dit zwalkende anti boer beleid dat de strekking van bovenstaande klopt. De boeren belangenbehartigers doen wederom niets. Waar is de tijd van Wien van de Brink
  Mensen denk nu een na.....

 • no-profile-image

  G B

  Er hoeft helemaal geen geld naar de landbouw, de boeren kunnen als ze willen de hele maatschappij naar hun hand zetten door het voedsel maar even iets vast te houden. Men kan wel buiten een sigaar, krant of televisie maar niet buiten voedsel, de boeren kunnen in principe ELKE prijs vorderen die ze maar willen. Deconsument heeft echter het geluk dat boeren tot op heden op marketing gebied sukkels zijn, het gezegde "verdeel en heers"is op hen nog altijd van toepassing, tot hun eigen schade en eigenlijk ook schande. De bewustwording omtrent bovengenoemde situatie is zich aan het ontwikkelen, er is dus hoop voor de boerenstand. Misschien wonen er op het platteland over een jaar of wat weer Heren van Stand die dan inmiddels weten hoe je je kunt laten betalen voor voedsel, waarvan nu nog gevonden wordt dat dat goedkoop moet zijn OMDAT het voedsel is.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kijk dit is nu Europa , de andere europese landen hebben het handig gespeeld, daar gaat het geld nog wel gewoon naar de boeren. In Nederland hebben we als boeren het nakijken. Wat een vuil spel wordt hier gespeeld, pure concurrentie vervalsing.

 • no-profile-image

  Annemiek Canjels

  Op de eerste plaats gaat het in verhouding om maar heel weinig geld. Op de tweede plaats klinkt het heel bijdehand om tegen "rondpompen" te zijn. Maar het rijk doet niet anders met mijn belastinggeld. Ten derde betekent "landbouw op nationaal niveau" niets anders dan "bezuinigen". En ten vierde: cruciale internationale vraagstukken moeten op EU-niveau aangestuurd worden, niet met de korte -termijn-nationale politiek.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.