Home

Achtergrond 391 x bekeken

Junami-telers krijgen meer controle op kwaliteit appel

Telers van het nieuwe appelras Junami krijgen intensievere teeltbegeleid bij het dunnen en oogsten.

Kwaliteitsverbetering en het accent op grotere maten zijn belangrijke voorwaarden om de exclusieve positie in de afzet van hardfruit in de toekomst vast te houden, laat Inova Fruit weten.

Volgens fruitteler Erik Debets uit Glimmen is het belangrijk te focussen op grote maten. "De kleine maten brengen nu nog goede prijzen op, maar daar moet je vanaf als het volume sterk toeneemt." Debets is lid van de adviescommissie Junami en adviseert over de afzetstrategie.

Inova Fruit wil telers op het dunnen controleren. Dat is ingegeven om het rendement te verhogen, stelt directeur Karel van der Linden van Inova Fruit. "We zijn daarmee bij Rubens begonnen en dat is positief opgepakt." Ook komt er een scherpere aansturing van de telers bij de pluk.

Inova Fruit heeft een stok achter de deur om de kwaliteit te bewaken. Telers die langdurig de teeltadviezen in de wind slaan, kunnen een uitbreidingsverbod krijgen. Zij ontvangen geen nieuwe bomen. Volgens Debets is het goed dit middel achter de hand te houden. Van der Linden bevestigt dat een sanctiebeleid bestaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.