Home

Achtergrond 25 reacties

'Jonge boeren verdienen respect'

De status van de landbouw moet omhoog.

Op die wijze blijven boeren gemotiveerd om voedsel te produceren en daarnaast ook te doen aan landschaps- en waterbeheer.

Dat zei hoogleraar Louise Fresco vandaag op een vraag van LTO-voorzitter Albert Jan Maat, tijdens een vergadering van de Sociaal-Economische Raad (SER).

"Jonge boeren verdienen ons respect", aldus Fresco. "We moeten ervoor zorgen dat de beste studenten kiezen voor de landbouw. Daarvoor is het ook nodig om de arbeidsomstandigheden te verbeteren."

De SER stemde unaniem in met het advies Waarden van de landbouw, dat was voorbereid door een werkgroep onder voorzitterschap van Fresco. Volgens de werkgroep moet Europese steun na 2013 vooral voorbehouden blijven aan boeren in probleemgebieden en voor het leveren van diensten op het gebied van natuur, water en landschap.

LTO’er Maat zei blij te zijn met de erkenning dat een EU-landbouwbeleid ook na 2013 nodig blijft. Voor LTO is van belang dat er geen concurrentienadeel optreedt voor boeren die op termijn geen steun meer krijgen. Het SER-advies wordt op 9 juni aangeboden aan de aanvrager, LNV-minister Gerda Verburg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  het zijn die biologische geitesokken die het voor de boeren in dit land verpesten!!

 • no-profile-image

  leve de

  Beste Ria, onder welke steen heb je de afgelopen decennia geleefd?
  Als je geen respect toont moet je ook niet verwachten dat je het krijgt, in deze heb ik dus ook geen respect voor jou.
  Omdat de jonge boeren hogere opleidingen hebben genoten en absoluut wel notie hebben wat er elders in de maatschappij, willen ze dit ook best kenbaar maken. Dat ze alles wat niet met boeren te maken heeft uitlachen zal te generaliserend zijn. Die jonge boer die dat doet is nog geen synoniem voor de andere. Ik zie juist een openheid onder deze jongere naar de maatschappij. Dus Ria kom onder de steen vandaan en kijk eens verder in de landbouwsector en je ziet 101 initiatieven om de boer en burger dichter bijelkaar te krijgen. Met als doel o.a. wedrzijds respect.

 • no-profile-image

  leuke

  Heb een landbouw bedrijf waar ik met mijn hart en ziel voedsel produceer onder lastige omstandigheden (strenge wetgeving, ook op gebied van voedselveiligheid) )Ik heb diverse hogere opleidingen gedaan, sta met beide benen in de samenleving door diverse activititeiten in vrijwilligerswerk en in ons dorpje. Ik heb een leuke gezin. Zulke lelijke opmerkingen als die van ria hoef ik toch niet te pikken ??

 • no-profile-image

  Paul

  Dus van LTO mogen alleen boeren in `probleemgebieden` europese steun krijgen. Hoe zit dat dan met de toeslagrechten, wil LTO daar vanaf ?
  Dat is toch niet echt voor je leden opkomen.

 • no-profile-image

  Arend

  Hoe zit het met al die mietjes van de aid die razzias houden onder de agrarische bevolking als zouden we tweederangs burgers zijn...
  En oudere boeren die al hun hele leven krom hebben gelegen onder brusselse dictatuur en lage prijzen...Hebben zij ook recht op respekt of rest voor hun het gelach?

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  hmm, toch jammer dat de opmaak helemaal is verdwenen, zodra het bericht geplaatst is. Dat maakt het feitelijk bijna onleesbaar. wederom een vertroebeld beeld van De Boer.

 • no-profile-image

  Arend

  Goede landbouwgrond onder water zetten ten behoeve van recreatie dat verdient respect.
  Hardwerkende boeren tot op het bot uitkleden en uitmelken door linkse rooie politici dat verdient respect,jahoor we zijn er weer.Word het niet eens tijd dat we het overschot aan nietsnuttige ambtenaartjes het land uittrappen?

 • no-profile-image

  Gee

  boeren verdienden respect? waarom eigenlijk? persoonlijk heb ik heel wat moeten leren in de praktijk en in de schoolbanken, en ja dat werpt wel zijn vruchten af, maar als het in Nederland mij niet meer bevalt om wat voor een reden dan ook dan zetten we een bedrijf in het buitenland op.Zelf zitten wij nergens aan vast,en stoppen het bedrijf net zo makkelijk als dat wij er mee zijn begonnen.Respect dat is iets wat je voor elk medemens moet hebben.

 • no-profile-image

  agrarisch

  Respect dwing je af, dat krijg je niet. Enne..Wil, als alleen diegenen die zijn beroep uitoefend zonder het landschap uit te kleden respect van jou krijgen is er werk aan de winkel voor de zichzelf respecterende medemens.
  Burgers en buitenlui, leg de sloophamer vast klaar, en bestel de bulldozer. Breek de wegen op en sloop alle kantoorgebouwen, congreszalen, musea, recreatieparken, industrieterreinen etc. etc. En als de laatste klaar is, doe dan het licht uit.

 • no-profile-image

  c

  hoe bedoel je jolanda er zijn er die het goed doen en er zijn er die het minder goed doen. ik heb maar zat goede ondernemers het niet zien redden en dat knoeiers overleefde. als de prijs voor je product er niet is heeft dat niets met ondernemerschap te maken maar met geluk in de markt hebben. het was beter dat uit di ehoek respect kwam en dat wil ik zeggen de stoppers hebben het wel weer mogelijk gemaakt voor de blijvers, alleen de groep stoppers word wel in de steek gelaten, sterker nog de linkse rooie apen willen door middel van hun blauwe enveloppen nog de laatste cent komen halen

 • no-profile-image

  zo ist

  Zeker verdienen de jonge boeren respect. Door de media word men als boeven afgeschilderd, door de leveranciers voor het blok gezet. En door de afnemers genaai.....
  En toch elke morgen op staan en de dag toch enthousiast beginnen, om er voor te zorgen dat wij allen toch ons ontbijtjes kunnen nuttigen. Glaasje melk, eitje en boterhammetje met boter en lekkere gerookte ham. Ik denk zeker dat er veel afhaken als men weet wat er voor nodig is om een "goede boer" te zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Respect heb je weinig aan, een eerlijke beloning daar gaat het om.

 • no-profile-image

  ria

  mijn ervaring met boeren is wat anders.
  de mbo; mas en ook de has niet, geeft boeren die anderen met respect benaderen.
  misschien dat ik alleen slechte boeren tegen kom, maar dat zal wel toevallig zijn.

 • no-profile-image

  Ria

  de domme boeren jongetjes, verdienen geen enkel respect, want ze menen dat zij de beste zijn, en hebben ook geen enkel respect voor de burgers, die hun voedsel nuttigen. Ze zitten te veel in de stal en alles wat niet met boeren te maken heeft, lachen ze uit, omdat ze achterlijke boeren zijn.

 • no-profile-image

  wil

  Respect moet verdiend worden. Jonge boeren die het presteren om hun vak uit te oefenen zonder natuur en landschap uit te kleden, hebben mijn respect. De vele hardwerkende boeren die geen enkele kans geven aan natuur in en rond hun percelen zullen nooit mijn respect krijgen. Hun melk hoef ik niet, de prijs is te hoog. We moeten de wereld, die we geleend hebben van onze kinderen, delen met de rest van de schepping.

 • no-profile-image

  boeren helpen honger

  Er waait een andere wind in Nederland, steeds meer mensen hebben door dat de agrarische sector heel veel heeft gedaan aan voedselveilgheid, milieu, voedselzekerheid en welzijn. Steeds meer mensen gaan steeds meer waardering voor de agrarische sector krijgen en dat vedienen de boerengezinnen ook. Hopelijk wordt die waardering ook omgezet in een goed inkomen voor deze voedselproducenten. Gelukkig is er nu ook erkenning van de SER, een toonaangevende raad in NL

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Tja respect moet je verdienen hoge bla bla leraar!
  In dier voege is er nog veel werk aan de winkel of, om in boerentermen te spreken, nog donders veul wark op de boerneakker te doen.
  Het geleuter van een hooggeleerde kleuter zal daar niet veel aan bijdragen!

 • no-profile-image

  c

  o sorry jolanda jou reactie sloeg op die mijn heer wil uit dieren, zulke laat ik links liggen meid, dat zijn bij mij de schuldige dat ik boer af zijn. hopelijk groeien de tekorten wereldwijd nog des te meer voor zulke zodat ze voor hun brood en melk nog het 10 voudige moeten betalen van nu.

 • no-profile-image

  ria ria

  Ach Ria, menig jonge boer is slimmer dan jij. Jij weet nog niet eens waar je vandaan komt ! Ik denk zelf dat het toch Amsterdam moet zijn, aangezien drugs de hersens afbreekt, maar ja voor een breezersletje hoef je ook niet zoveel te weten.

 • no-profile-image

  laat ria

  "ria ria toch", ik kan me je ergernis voorstellen over zulke denigrerende uitspraken van ria. Toch wil ik vriendelijk vragen niet op deze manier te reageren. Ongewild en onbedoeld speel je zo'n respectloze griet in de kaart.

 • no-profile-image

  kees

  Alleen de beste studenten naar landbouw? Deels mee eens, maar die komen veelal uiteindelijk in Wageningen terecht en nemen dan andere posities in dan op de bedrijven zelf. Daarnaast vraagt de landbouw toch, net als de rest van het bedrijfsleven, goede ondernemers. Gedreven mensen, die alles weten van voedselproductie, maar toch ook weten hoe ze hun product moeten verkopen en het bedrijf runnen. Anders redden ze het, met of zonder subsidie, nooit. Laat de overheid dat goede ondernemerschap eens waarderen en niet indammen door het teveel aan overbodige regels en doorgeschoten bureaucratie.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  In aansluiting op dit artikel kan ik het niet laten om met name de "gewone burger" nog eens het belang van de agrarische sector duidelijk te maken. (Vooral de passage mbt tot de hongerwinter.) En wel middels de tekst van dé boerenrockband NORMAAL:

  "De Boer is troef."

  De boer is troef, de boer is troef
  De ene keer geet 't gladjes, de ander keer geet 't stroef
  Zo deur de eeuwen hen, was 't boertje niet in tel
  Moar toen kwam de hongerwinter, toen wisten zie 't wel
  Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooien um spek
  De EEG trapt ons weer terug, moar de boer die is niet gek

  De boer is troef, de boer is troef
  De ene dag bu-j koning en de andere dag een boef
  Hier en doar dan zie-j nog weles een olderwetsen boer
  Hie kan zich nauwlijks redden moar toch hult hi-j zich stoer
  Dat olderwetse keihard werken, trik 'm der wel bi-j
  Moar als 's maans de wekker geet, begint 't weer op ni-j

  De boer is troef, de boer is troef
  De ene keer geet 't gladjes en de ander keer geet 't stroef
  'k Mag graag een potjen kaarten en dan kan 't raar vergoan
  Zo bu-j an 't winnen, zo he-j de knaken veur ow stoan
  In 't leaven geet 't krek alens, 'k heb heupe kansen ehad
  De meeste heb ik grif verknooid, moar eigenwies denk ik dat

  De boer is troef, de boer is troef
  De ene dag bu-j koning en de andere dag een boef
  De trendvolgers en happy few holt graag een goed gesprek
  Ik snap der vaak de ballen van, misschien 's dat mien gebrek
  Moar als zie zegt: "wat bu-j een boer" wet ze niet woar 't ze over proat
  Dan zeg 'k da'k doar trots op bun, ik wet wa'k wetten mot

  De boer is troef, de boer is troef
  De enen dag bu-j koning en de andere dag een boef
  Tekst en muziek: Manschot / Kemper / Terhorst / Jolink

 • no-profile-image

  Dirk

  Jammer dat LTO niet gewoon vindt dat de boeren belangrijk zijn voor ons eten. Op het ladschap en het water heeft de boer te weinig invloed.
  Wij boeren hebben enkel behoefte aan een evenredige verdeling van de winstmarge, dan hebben wij geen steun nodig.

 • no-profile-image

  jolanda

  OK.....er zijn er die het goed doen en er zijn er die het minder doen.
  maar "Wil" zomaar roepen zonder namen is wel heel goedkoop. Vertel me eens met naam en toenaam wie het in jou ogen fout doen dan zullen wij (jij en ik) daar eens langs gaan en samen opschrijven wat er fout is. laat maar horen wanneer je tijd hebt

 • no-profile-image

  c

  en terecht, maar wat ook nog een van belang is de stoppers. ik ben inmiddels al een eind in de 40 en heb moeten stoppen, dankzij de koude sanering in de groenteteelt. lto hielp ja, maar wat had ik eraan, totaal niks en door me omgeving word ik als sukkel gezien, nergens maar nergens vind ik respect, en zie maar weer eens wat anders te vinden met enkel een las diploma

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.