Home

Achtergrond 3 reacties

Japan wil rijstproductie Afrika verdubbelen

Japan gaat vanwege de sterk stijgende mondiale voedselprijzen Afrikaanse landen de komende tien jaar helpen met het verdubbelen van de rijstproductie.

Dat heeft de Japanse premier Yasuo Fukuda woensdag beloofd bij het begin van een driedaagse internationale conferentie over de ontwikkeling van Afrika.

Rijst, de belangrijkste voedselbron in delen van Afrika, is er erg schaars en de prijzen zijn sterk gestegen.
Fukuda zei dat Japan gaat helpen van de bouw van moderne irrigatiesystemen, de ontwikkeling van nieuwe rijstgewassen en de training van landwerkers om de huidige veertien ton die jaarlijks wordt geproduceerd, te verdubbelen.

Japan organiseert de vijfjaarlijkse conferentie in Yokohama samen met de Verenigde Naties en de Wereldbank. Presidenten, vicepresidenten en premiers van 44 Afrikaanse landen wonen de bijeenkomst bij.

Japan gaat ook zijn ontwikkelingshulp aan Afrikaanse landen binnen vijf jaar verdubbelen. Ook verstrekt het Aziatische land in die periode 4 miljard dollar aan leningen op gunstige voorwaarden voor infrastructurele projecten in Afrika, aldus Fukuda.

Voor Japan is de conferentie ook een goede gelegenheid om zijn invloed op het Afrikaanse continent uit te breiden in de concurrentieslag met China. Beide landen zijn vooral geïnteresseerd in grondstoffen die in Afrika rijkelijk in de bodem zitten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  enigszins

  Echter: afrikaanders zijn geen japanners! Toch een wezenlijk verschil. Na decennia lang miljarden en miljarden ontwikkelingshulp kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er nog niet zo heel veel is veranderd/verbeterd. Als Japan dat wel zou kunnen veranderen zou mooi zijn, maar ik heb mijn twijfels.

 • no-profile-image

  Rice

  Laten ze Ben Verwaaijen maar MP maken van NL.
  In plaats van zeiken over oerwoud, arme boeren in derde landen en zgn groot verdieners(boeren, burgers en buitenlui) zou die maffe Koenders eens bij hem stage moeten lopen.
  In de basis investeren geeft voor alle (arme) mensen een kans. Nu even strooien met wat geld is net zoiets als de tuin sproeien bij de grootste middaghitte.
  In vind dat MP/WB/Koenders een taakstraf voor wanbeleid moeten krijgen.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Als we ze nu voor rijstepap kunnen interesseren dan zou de melkprijs wel eens kunnen verdubbelen. Dan is er ook nog zo'n klein landje, euhhm oh ja China; de chinezen ook aan de rijstepap?
  Wellicht ten overvloede, overal waar rijstverbouwd wordt lopen geen koeien. Dus het idee over een hogere melkprijs en de macht van de melkveehouder daar zijn we nog lang niet over uit.
  Ik zou me maar gedeist houden als tegenstander van de DDB acties, degenen waar je nu op afgeeft ben je later nog hard nodig, maar of ze jou dan nog hebben willen? Dat zou wrang zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.