Home

Achtergrond 304 x bekeken

Inzet IKB-erkend servicebedrijf verplicht

Vanaf volgende week zijn IKB-erkende pluimveebedrijven verplicht een IKB-erkend pluimveeservicebedrijf (PSB) in te huren voor werkzaamheden als reiniging en ontsmetting van de stallen en vangen van kuikens.

Dit heeft de sectorcommissie pluimveevlees van het Productschap Pluimvee en Eieren definitief besloten. Invoering van deze verplichting zou al per 1 januari plaats vinden, maar deze datum werd in eerste instantie verplaatst naar 1 april. De reden was dat er op 1 januari te weinig PSB’s waren met een IKB erkenning. Ook op 1 april was dat nog steeds het geval. Er waren slechts acht bedrijven met een erkenning.

Nu is de situatie veranderd. Op de vergadering van de sectorcommissie pluimveevlees werd meegedeeld dat er nu 33 bedrijven zijn met een definitieve erkenning. Verder staan er 16 bedrijven op de lijst met een voorlopige erkenning. "Het komt er dus op neer", aldus secretaris Ben Dellaert van het PPE, "dat er nu 49 bedrijven met een IKB - erkenning beschikbaar zijn. Dat lijkt ons voldoende om van start te kunnen gaan. Bovendien zitten er nog 45 bedrijven in een beoordelingsproces." Bedrijven die een niet erkend bedrijf inzetten krijgen een waarschuwing. Bij herhaalde overtreding wordt de IKB-erkenning ingetrokken.

Bedrijven die ondanks grote inspanning er niet in slagen om een erkend PSB-bedrijf te vinden kunnen een ontheffing krijgen, maar ze moeten dan wel aantonen alles te hebben gedaan om een erkend bedrijf te vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.