Home

Achtergrond 1 reactie

Inflatie China naar 8,5 procent door duur voedsel

De inflatie in China is in april op het hoogste niveau in twaalf jaar beland.

Dit kwam vooral door de sterk gestegen voedselprijzen. De inflatie steeg met 8,5 procent op jaarbasis in april tegen 8,3 procent in maart. Dat maakte het Chinese bureau voor de statistiek vandaag bekend.

De inflatie is hoger dan analisten hadden verwacht. Voedsel werd meer dan 22 procent duurder in de afgelopen maand. De vleesprijs nam met 48 procent toe. Vooral de prijs van varkensvlees steeg sterk in april, met meer dan 68 procent. Dat komt door de sterke vraag en een beperkt aanbod.

De Chinese overheid probeert al tijden de hoge inflatie in te dammen door de rente te verhogen en andere monetaire maatregelen te nemen. De regering vreest sociale onrust door de sterk stijgende prijzen van voedsel. Voedsel maakt een derde van de Chinese consumentenuitgaven uit.

De Chinese douane-autoriteiten maakten maandag bekend dat het handelsoverschot van de op drie na grootste economie ter wereld in april is gestegen tot 16,7 miljard dollar (10,8 miljard euro). In maart kwam het overschot op de handelsbalans van China nog uit op 13,4 miljard dollar.

Het handelsoverschot valt bijna twee miljard dollar hoger uit dan analisten hadden verwacht. De export van Chinese goederen en diensten naar het buitenland steeg met bijna 22 procent in april naar 118,7 miljard dollar in vergelijking met een jaar eerder. De import nam met 26 procent toe naar 102 miljard dollar.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gli

    De wereldbevolking zal er aan moeten wennen dat voedsel niet meer het onbelangrijke sluitstuk van de privebegroting is!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.