Home

Achtergrond 317 x bekeken

Ierland beperkt invoer vee uit bluetongue zone

Ierland legt de invoer van vee uit landen waar bluetongue heerst opnieuw aan banden.

Met onmiddellijke ingang wordt alleen vee dat minder dan 90 dagen oud is of dat een bewezen natuurlijke of gevaccineerde immuniteit tegen bluetongue heeft nog in het land toegelaten.

De Ierse minister van landbouw Mary Coughlan kondigde in februari al eenzijdig een invoerverbod voor vee uit bluetongue-zones af nadat de ziekte in Noord-Ierland was aangetroffen bij een uit ons land ingevoerde koe. De nieuwe maatregel is gebaseerd op afspraken die onlangs binnen de EU zijn gemaakt naar aanleiding van de Ierse stappen.

Die afspraken zijn deze week ingegaan en Ierland heeft daar ook direct gebruik van gemaakt. In te voeren vee moet voortaan in het land van herkomst zijn getest terwijl voor vrouwelijke dieren aanvullende regels gelden. ''Ik heb met onmiddellijke ingang nieuwe maatregelen afgekondigd omdat we vastbesloten zijn Ierland bluetongue-vrij te houden. Als aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn dan zal ik niet aarzelen om die te nemen,'' aldus Coughlan.

Of registreer je om te kunnen reageren.