Home

Achtergrond 172 x bekeken

Hollandse nieuwe volgend jaar duurzaam gevangen

Wie volgend jaar een Hollands nieuwe bij de viskraam koopt, kan er vrijwel zeker van zijn dat het visje op een duurzame manier gevangen is.

Volgens Maarten Mens van het Productschap Vis, vangt dan het overgrote deel van de haringvissers met het zogeheten Marine Stewardship Council (MSC)-keurkerk.

MSC is vergelijkbaar met het bekendere FSC-keurmerk voor duurzaam geproduceerd hout. Het keurmerk geeft aan dat de vis verantwoord is gevangen en afkomstig is uit goed beheerde, duurzame visgebieden.

Het enige Nederlandse bedrijf dat jaarlijks met twee schepen uitvaart om de maatjesharing te vangen, rederij Jaczon in Scheveningen, heeft het label al gekregen. De tientallen Deense en Noorse schepen daarentegen, die het overgrote deel van de haring vangen, hebben over het algemeen nog geen label.

De druk om met een label te werken, neemt volgens Mens toe. Niet alleen vanuit de milieu-organisaties en de media, maar ook vanuit de commercie. "De klant wil een verantwoord product. Vissers vinden het belangrijk om daar rekening mee te houden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.