Home

Achtergrond 191 x bekeken

Hogere olieprijs trekt ook gasprijs mee

De prijs van ruwe olie doorbrak deze week in de VS voor het eerst de grens van 130 dollar (82,3 euro). Europese Noordzeeolie noteerde eveneens bijna een record van boven de 125 dollar (79 euro).

Ter vergelijking, in 2005 was er paniek over vaten olie van 45 dollar. De aardolieprijs trekt ook de gasprijs mee.
De oorzaak van de relatief dure olie is tweeledig. Enerzijds vielen de Amerikaanse brandstofvoorraden analisten ernstig tegen, anderzijds is olie onderhevig aan een stroom speculanten. Het idee dat olie in waarde blijft stijgen heeft postgevat. De reguliere aandelenmarkten zijn wereldwijd, zelfs in China, in zwaar weer beland. Ook in agrarische markten zien beleggers steeds vaker grote dalingen.
Aangezien de beweeglijkheid van deze markten toenam, schuift een deel van de beleggers op naar het veilig geachte goud, gas en aardolie. Analisten verklaren dat de gasprijs de olieprijs met een vertraging volgt. De prijs voor een kuub gas voor levering in 2009 kost momenteel meer dan 36 eurocent. In januari 2007 lag dit nog onder de 20 eurocent.
Probleem is dat gas en olie in handen zijn van slechts enkele partijen. Een Noorse of Russische producent van olie en gas kan de markt zo bespelen dat de prijzen om beurten oplopen.
De minister van landbouw van de VS, Ed Schafer, verklaarde deze week dat de olieprijs bewijst dat de kritiek op biobrandstoffen definitief opzij moet. Investeerders zien schijnbaar nog altijd meer in fossiele brandstoffen.
Dat blijkt bijvoorbeeld uit het Impax ET50 fonds waarin schone energiebedrijven zitten, waaronder producenten van biobrandstoffen, windmolens en zonnecellen. Dit fonds steeg in 2006 en 2007 met 53 procent om dit jaar met 10 procent te dalen. Volgens financieel persbureau Thomson Reuters hangt dit sterk samen met schommelend subsidiebeleid.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.