Home

Achtergrond 199 x bekeken

Hoge inzet Fischer Boel

De health check-voorstellen van EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel voor bijstelling van het landbouwbeleid bevatten weinig nieuws.

De Deense bewindsvrouw heeft amper aan haar ideeën geknabbeld en zet daarmee hoog in.

Dat is alleszins verklaarbaar, gezien de grote verdeeldheid in Europa. Waar veel landen de hervormingsideeën veel te ver vinden gaan, zijn er andere die teleurgesteld zijn in de hun ogen voorzichtige aanpak van Mariann Fischer Boel. In zo’n politieke spel is het als deler van de kaarten slim geen water bij de wijn te doen en hoog in te zetten.

Vooral bij de zogeheten modulatie doet Fischer Boel dat; zij laat haar voorstel voor verdere afroming van de inkomenssteun ten behoeve van plattelandsontwikkeling vrijwel intact. De meeste boeren moeten tussen 2010 en 2013 nog eens 8 procent van hun toeslag voor dit doel inleveren.

Het is logisch dat tegen dit plan de meeste weerstand bestaat, want deze ingreep is te groot. Maar ook weer niet zo groot als LTO het wil doen geloven – de berekening van de organisatie is er een van lange halen, snel thuis. De ingreep bij de steun voor heel grote bedrijven bijvoorbeeld, die Fischer Boel wél aanpaste gezien de brede weerstand, doet hier ten lande amper opgeld. LTO hoeft niet te rekenen op veel steun van minister Gerda Verburg. Haar halfslachtige ’liever niet’ belooft geen sterk verzet tegen de modulatiedoelen van Brussel.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.