Home

Achtergrond 12 reacties

Hoe kweek je vrienden?

Vorige week werden we geconfronteerd met een staaltje boeronvriendelijkheid van de bovenste plank.

Ons rundveebedrijf in Biddinghuizen kreeg onaangekondigd bezoek van twee AID-ers. Zij kwamen de stallijsten controleren in verband met de slachtpremie. Een slechter moment hadden ze niet kunnen uitkiezen.

Een dergelijke controle duurt al gauw een paar uur en onze bedrijfsleider had dringender zaken aan zijn hoofd. Hij moest nog 6 hectare aardappelen poten, 25 hectare mais zaaien en vervolgens gras maaien en kuilen. En juist op dat moment komt de AID de stallijsten controleren.

De controleurs zeiden dat zij de inspectie wel alleen konden doen en dat de bedrijfsleider rustig zijn eigen werkzaamheden kon verrichten. Wij zijn echter niet gewend derden in de stal toe te laten als we er zelf niet bij zijn.

Toen de desbetreffende AID-er mij opbelde met de vraag of ze de stal mochten betreden, heb ik gezegd: "nee, jullie zijn het hele voorjaar welkom geweest en ook volgende week, als de meeste werkzaamheden achter de rug zijn, zijn jullie welkom, maar vandaag en de rest van deze week niet".

De enige reactie van de AID-er was dat hij zou doorgeven dat ik hem en zijn collega niet toegelaten had in de stal en dat dit gevolgen kon hebben voor de uit te keren slachtpremie. Kijk, ik vind het goed dat er een controlerende instantie is, maar als ik een dergelijke opmerking hoor, dan wordt mijn bloed karnemelk.

Dan denk ik, AID wanneer worden jullie nu eindelijk eens boervriendelijk? Hoe kunnen jullie het verzinnen om in de week dat half Nederland op vakantie is en de boeren twee keer zoveel uren moeten maken, te komen controleren. Hebben jullie er dan helemaal geen idee van wat er in het land gebeurt? Hebben jullie helemaal niet in de gaten dat wij als boeren na een lang en koud voorjaar eindelijk in één tot twee weken al onze voorjaarswerkzaamheden moeten verrichten?

Bij zo’n AID zou ik nooit willen werken, al had ik geen droog brood op de plank. Vorig jaar sprak ik Annemie Burger. Zij was toen directeur van de AID en zij verzekerde mij dat zij van de AID een boervriendelijke controlerende organisatie zou maken. Is het dan toch jammer dat Annemie al bij de AID vertrokken is? Het lijkt mij goed dat minister Verburg een volgende cursus opstart voor haar eigen medewerkers. Een cursus: "Hoe maak ik vrienden".

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  AID-ers zijn gefrustreerde ex-boeren en mensen die niet door de keuring gekomen zijn voor politieagent.
  Zij proberen op deze manier aan hun lust op macht alsnog te gebruiken.

 • no-profile-image

  arie noordam

  beste Wien
  onbehoorlijk gedrag van de A.I.D. is van alle tijden en zal ook vrees ik niet veranderen. dat type mensen gaat juist daar werken waar ze "regulier"kunnen pesten en treiteren. Annemie is waarschijnlijk niet voor niets opgestapt.het zal alleen veranderen als er allemaal menselijke mensen gaan werken. een illusie dus!
  ik spreek jammer genoeg uit ervaring
  totaal onschuldig opgesloten door dat soort.......... AIDers dus

 • no-profile-image

  Tim van Zuidam

  Kan mij wel voorstellen als je erg druk bent dat je er niet op zit te wachten! Ik ken ook verhalen van agrariers die aid-ers hun gang lieten gaan waar het dus ook niet goed kwam! dus ik kan me voorstellen dat je er bij wilt blijven!

 • no-profile-image

  bassie

  Wat een gezeur !!!!!!!!!! Je weet als boer zijnde dat de aid een controlerende instantie is en dat je ze op de meest onmogelijke momenten kunt tegen komen .
  Maar thats the way of life ,Bent u wel eens staande gehouden door bv de Politie en dan ook nog op een moment dat het je wel goed uit kwam????
  NIET DUS maar het is vaak hoe je je zelf op stelt ,De aid is ook niet mijn vriend maarja je hebt er mee te maken en als je dat niet wilt dan moet je maar gaan wonen waar ze geen aid hebben bv in china of in birma maarja dan heb je HEEL andere problemen,
  Dus loopt niet zo te zeiken..............

 • no-profile-image

  een tevrede boer

  AIDers zijn mensen die gefrusterd zijn dat ze geen agrarier konden worden of blijven, en dus reageer je je frustraties af op die gene die het wel gelukt is

 • no-profile-image

  gert

  aid,ers zijn niet in dienst bij gerda verburg maar bij marianne thieme,althans zo gedragen ze zich

 • no-profile-image

  truus

  toen ze bij mij op de stoep stonden heb ik ze vriendelijk verzocht om de volgende dag terug te komen. of zij moesten de poepluier verschonen en de kinderen van scholen willen gaan halen en daarvoor moest er nog eten gekookt worden en dan zou ik hen ook wel helpen.....................ze kwamen de volgende dag mooi terug

 • no-profile-image

  Grada

  Toezicht houden is prima, maar voor een controle die langer dan een half uurtje duurt en waarvoor je ook nog in je administratie moet duiken om e.e.a. voor de dag te halen: daarvoor hoor je een afspraak te maken. Het zijn wel gezinsbedrijven waar meer werk verzet MOET worden, als je dan je werkplanning een paar dagen van te voren kunt maken werkt dat voor beide partijen plezieriger, het voorkomt veel kwade gezichten (of erger), en er kan sneller en efficienter gewerkt worden als de papieren die gecontroleerd moeten worden klaar liggen? Dit begrijpt een normaal mens toch wel? Als de veearts komt zet je je beesten toch ook vast en leg je je papierwerk en gereedschap klaar?

 • no-profile-image

  liesbeth

  Wij krijgen elk jaar controle en er wordt altijd gevraagd of het ons uitkomt.Het is maar hoe je jezelf opstelt.Verder eten en drinken ze gewoon bij ons aan tafel. Ik ga er vanuit dat ik iemand net zo behandelt en toegemoet komt zoals ik zelf ook behandelt wil worden. Je krijgt de mensen die je toekomt!

 • no-profile-image

  Fret

  De laatste stallijst controles zijn hier perfect verlopen. Echter kwam hier maar 1 AID'er, die wel ietwat flexibel was. Als je dat tenminste zelf ook bent.

 • no-profile-image

  robbie

  Als je niks te verbergen hebt ,en ze dragen gewoon jou bedrijfskleding ,kan je ze toch gewoon hun gang laten gaan??
  Zo kweek je zelf ook geen vrienden hoor!!

 • no-profile-image

  keimpe

  bji de dokter of boekhuoder moet je ook een afspraak hebben dus eerst even bellen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.