Home

Achtergrond 199 x bekeken

'Hiv-behandelingen beginnen te laat'

Artsen moeten eerder besluiten om mensen met een hiv-besmetting te behandelen met hiv-remmers en een combinatietherapie.

Dat zegt internist Frank Kroon van het Leids Universitair Medisch Centrum op de website van de Volkskrant. Mensen die besmet zijn, komen volgens de huidige richtlijnen pas in aanmerking voor een behandeling als ze minder dan tweehonderd afweercellen per microliter in hun bloed hebben. Volgens Kroon en anderen moet dat al bij driehonderd gebeuren. Elders in de wereld is zelfs 350 niet ongewoon.

Eerder beginnen met therapie heeft voordelen voor het ziekteverloop. De patiënt loopt minder kans op complicaties. Seropositieve patiënten met hiv-remmers zijn bovendien minder besmettelijk voor anderen.

Een nadeel is dat slikken van hiv-remmers en combinatietherapie een zware belasting voor patiënten vormt. De middelen zelf zijn onprettig en de therapie vereist ook grote discipline. Anderrs kan resistentie intreden, zodat behandelen helemaal onmogelijk wordt.
In Nederland wordt nu ongeveer één op de vijf hiv-geïnfecteerden niet behandeld. Bij poliklinieken zijn 12.000 geïnfecteerden bekend. Daarnaast zijn er naar schatting nog 7000 mensen seropositief, zonder dat ze dat zelf beseffen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.