Home

Achtergrond 175 x bekeken

Helft officieren vindt missie Uruzgan niet zinvol

De helft van de Nederlandse officieren vindt de missie in Uruzgan niet zinvol.

Ook voelt 63 procent zich niet gesteund door de Nederlandse politiek. Die steun ondervinden ze wel van hun thuisfront. Dat blijkt gisteren uit een enquête die Nova heeft laten houden door bureau Synovate Interview NSS onder 261 leden van vier militaire vakbonden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna driekwart (73 procent) van mening is dat Nederlandse politici geen goed beeld hebben van de situatie in Afghanistan. Bijna zes op de tien zegt dat de media geen getrouw beeld geven van de missie. Verder meent ruim de helft (53 procent) dat de rustperiode tussen twee missies te kort is.

Minister Eimert van Middelkoop van Defensie vindt het niet "alarmerend'' dat 51 procent van officieren de missie in Uruzgan niet zinvol noemt. Voor hem is dit gegeven "te algemeen''. Bovendien "staat het enigszins haaks op mijn eigen informatie''.
Van Middelkoop noemt het verder "aan de politiek om te bepalen of de missie zinvol is''. Volgens de bewindsman kan daarover pas op "langere termijn'' de balans over worden opgemaakt.

Tot slot werden de militairen ook gevraagd naar hun mening over de politieke steun die het kabinet Balkenende I gaf aan de oorlog in Irak. Ruim de helft (52 procent) gaf aan voor een onderzoek naar de besluitvorming rond de inval in Irak te zijn, terwijl 45 procent zegt dat niet nodig te vinden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.