Home

Achtergrond 162 x bekeken

Handhaving rookverbod alleen zaak VWA

De honderden inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zullen vanaf 1 juli het rookverbod in de horeca handhaven.

In principe heeft de politie in deze geen taak, maar het lokaal gezag kan zelf besluiten toezicht te houden op naleving. Dat melden woordvoerders van de VWA en de politie vandaag. Het rookverbod en de handhaving gaan in de nacht van maandag 30 juni op dinsdag 1 juli klokslag middernacht in.

Ondernemers riskeren een boete van 300 euro (voor een eerste overtreding) als zij in hun etablissement iemand laten roken waar dat niet mag. Agenten die op dat moment langswandelen en de overtreding zien, hoeven evenwel niets te doen als daar in hun gemeente niets over is afgesproken.

Inspecteurs van de VWA zullen wel ingrijpen en een boete opleggen. Het publiek en het personeel kunnen verder bij de VWA een klacht indienen over ondernemers die het rookverbod overtreden, waarna de VWA in actie kan komen.

De VWA is volgens de wet verantwoordelijk voor de handhaving en heeft geen afspraken met andere opsporingsdiensten gemaakt om ook in actie te komen. Hoeveel inspecteurs de autoriteit inzet is niet bekend. "Honderden'', zegt een woordvoerster zonder verdere specificatie. De zogenoemde Drank, Horeca en Tabaks-inspecteurs (DHT-inspecteurs) krijgen voor de gelegenheid hulp van een onbekend aantal 'controleurs levensmiddelen' die een speciale training hebben gehad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.