Home

Achtergrond

Handelsprijzen agrarische grondstoffen dalen

De handelsprijzen voor zoals melk, suiker en graan zijn in april licht gedaald, nadat ze een jaar lang fors waren gestegen.

Dat zei Gerd Sonnleitner, vicepresident van de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca vandaag in Brussel in de marge van EU-beraad van de ministers van Landbouw.

De stijgende voedselprijzen hebben de laatste tijd wereldwijd voor fikse onrust gezorgd. In arme landen waren onlusten omdat mensen het eten niet meer konden betalen.

Tarwe is op de wereldmarkt 130 procent in prijs gestegen tussen maart 2007 en maart 2008. Voor maïs is dat 111 procent. "De stijging komt vooral door de toegenomen bevolking in de wereld en door de gestegen welvaart'', zei Sonnleitner. "Sommigen noemen de teelt voor biobrandstof als oorzaak, maar dat klopt niet. Slechts 2 procent van het landbouwareaal is bestemd voor biobrandstof.''

De Europese boerenvoorman vindt dat de gestegen landbouwprijzen gerechtvaardigd zijn. Hij wijst op de gestegen kosten voor boeren, zoals voor energie en lonen. De kosten van varkensvoer zouden inmiddels de prijsstijging van 11 procent van het varkensvlees overtreffen. "Vergeleken met de lonen van andere bevolkingsgroepen lopen landbouwers 10 tot 40 procent achter.''

De boerenorganisatie waarschuwt daarom tegen wetsvoorstellen van de Europese Commissie om de landbouwsubsidies met 13 procent te korten in 2013. Sonnleitner noemde deze zogeheten modulatie onaanvaardbaar. Ook is de organisatie tegen voorstellen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om meer niet-Europese landbouwproducten toe te laten in de EU.

De ministers van Landbouw van de 27 EU-landen spreken maandag eveneens over de gestegen voedselprijzen. De Europese Commissie zei eind vorige week eveneens dat de agrarische grondstofprijzen waarschijnlijk voorlopig over hun piek heen zijn. Alleen voor maïs zou de prijs hoog blijven.

De wereldvoedselorganisatie FAO meldde recent ook te zien dat de prijzen in april iets waren gedaald. Dat was de eerste daling sinds januari vorig jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.