Home

Achtergrond 416 x bekeken 14 reacties

Guido Weijers wil geen mayo met legbatterijei

Cabaretier Guido Weijers schaart zich vandaag achter de actie van Wakker Dier om fabrikanten over te halen te stoppen met het gebruik van eieren van kippen die worden gehouden in legbatterijen.

In vijftig streekbussen in de Zaanstreek hangt een poster van Weijers die stelt dat hij Zaanse mayonaise "niet vet'' vindt, omdat de kippen die de eieren voor het product leveren "nog harder worden uitgeknepen dan de mayotube van Zaanse''.

De betrokkenheid van Weijers bij de leefomstandigheden van de legbatterijkippen is niet verrassend, want in 2007 werd de populaire cabaretier nog uitgeroepen tot meest sexy vegetariër.

Wakker Dier probeert de leefomstandigheden van de kippen in het pluimveedichte Nederland te verbeteren. De organisatie kreeg voor elkaar dat supermarkten in 2004 de verkoop staakten van legbatterijeieren, waarna fabrikanten van koekjes en cake en groothandels volgden. Ook Gouda's Glorie en Remia schakelden over op scharreleieren, en Calvé deels. "Zaanse is een van de laatste mayonaisefabrikanten die werkt met legbatterijeieren'', aldus Wakker Dier.

"In ons land leven 19 miljoen kippen in de legbatterij. Een kip zit daar achter tralies met minder dan een A4'tje leefruimte en moet het stellen zonder legnest, zitstok en ruimte om te scharrelen'', aldus Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier.

Een Nederlander eet per jaar zo'n 140 eieren en krijgt er via koekjes, cake en mayonaise nog eens 42 binnen. Onderzoek dat Team Vier verrichtte in opdracht van Wakker Dier gaf dit najaar aan dat acht van de tien Nederlanders willen dat de fabrikanten overschakelen op scharreleieren en dat ze daar ook best een paar centen meer voor willen betalen. Ook vinden ze dat op producten moet komen te staan wat voor soort eieren erin is verwerkt. Wat betreft twee op de drie Nederlanders zou er zelfs moeten worden gewaarschuwd als ergens legbatterijeieren voor zijn gebruikt.

Wakker Dier wijst eiereters op alternatieven als scharrel- , vrije-uitloop- en biologische eieren. Scharrelkippen komen niet buiten, maar lopen wel los in het stro en hebben een zitstok en legnest. Biologische en vrije-uitloopeieren komen wel van kippen die los buiten lopen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Iris

  Goede actie. Hoe meer bedrijven omschakelen naar scharreleieren hoe beter voor boeren en dieren. Dieren horen niet op een A4tje en om een normaal inkomen te verdienen heb je veel minder scharrelkippen nodig dan legbatterijkippen dus kunnen meer boeren boer blijven. Dus dit is een dier- en boervriendelijke actie.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Die schrappen we dus uit het theaterabbonnement voor het komende seizoen, hij blijkt toch minder leuk dan we dachten.

 • no-profile-image

  Co

  Die Zaanse mayo is wel ergggg lekker!

  Wie is Guido Weijers?

 • no-profile-image

  ei

  Er komt nog eens een tijd dat de mens vast zit en de kippen los lopen...

 • no-profile-image

  wakker mens

  Sorry heb een schrijf fout gemaakt. Natuurlijk moeten wij streven naar maximaal dier confore!

 • no-profile-image

  wakker mens

  Als de varkens naar buiten gaan kunnen wij met onze Nederlandse moderne techniek de nadelen niet meer uit de lucht wassen! Dat wil zeggen dat de varkens niet naar buiten mogen. Dat wil niet zeggen dat we moeten streven naar een maximaal dier comfore. Dus een varkensflat kun je verglijken met een mensen flat! Ik ben blij dat ik zelf in een vila woon ik voel mij gevangen in zo'n flat met een veel te klein balkonetje, een lift waar je niet met de hele familie in kan, vaak 10 hoog. Niet eens een kamer voor ieder kind. In de woonkamer veel speelgoed omdat er geen speelkamer is. Als ik wil kan ik nog een uur verder gaan met nadelen op noemen! Bij de varkens kun je die nadelen opvangen bij een mens niet!

 • no-profile-image

  Vos

  Ze zouden zich druk moeten maken om de kinderen die in de arme landen maar ook wat meer ontwikkelde landen misbruikt worden. Dit zowel middels kinderarbeid en als sexslaven/innen...
  Wereldwijd gaat het om miljoenen kinderen.
  Ik zou zeggen stelletje hypocrieten, ga dat eerst maar eens aan de kaak stellen!

 • no-profile-image

  AF

  Wakker Dier doet hiermee aan AFDREIGING.... worden ze ook opgepakt zoals die Caroonist vorige week??

  Ra Ra we kunnen ze niet vinden....

  Alle kippenboeren met batterij(ei) en voliere zouden aangifte moeten doen wegens smaad, laster, valschelijke voorlichting... maar ja de boeren laten alles gewoon toe...

 • no-profile-image

  jeroen

  Nee ze zijn zo ziek van wakker dier.
  Ritueel slachten durven ze neit aan de kaak te stellen.
  En voor iris en volgenlingen. Er is bewezen dat scharrel echt niet zo diervriendelijk is, hoe kom jij aan die kennis dat het wel zo zou zijn?

 • no-profile-image

  Elise

  Wederom goed initiatief! Gek dat er negatieve reacties hier op zijn. Veel boeren beweren altijd dat zij graag dieren meer de ruimte geven, als de consument maar meer wil betalen en de afnemers ook bereid zijn. Dit is een goede ontwikkeling en een slimme manier van actievoeren. Consumenten mogen best weten welke eieren in bepaalde merken mayo zitten. Transparantie heet dat! De legbatterij is niet meer van deze tijd! De vergelijking met een flat slaat kant nog wal! In een flat is de woonruimte veel groter en comfortabeler en ja kan in en uit wanneer je wil.

 • no-profile-image

  Wie is er gek

  Ja, dank zij deze organisatie's die mensen onder druk zetten word het voedsel minder veilig en dus de kans op zieke mensen groter (zie duits onderzoek). De boeren die de kippen moeten verzorgen krijgen 13 x zoveel stof in hun longen door de scharrelkippen, dit telt niet bij deze organisaties. Dus samengevat: Een mensen leven is bij deze organisaties minder waard dan een kippen leven. Ik zou zeggen nodig iedereen van wakker dier uit in een zaal, doe er scharrelkippen bij en dan schiet je alles boven de 50 cm dood, dan pas ben je diervriendelijk bezig!!

 • no-profile-image

  welvaart brengt

  Door alle welvaart in de westerse-wereld valt er bijna niets te klagen, dus moeten we iets zoeken. Voetbal betweters analyseren het voetbal kapot en nietsnutte gaan met donorgelden schreeuwen dat "bio-producten" goed is voor dierwelzijn en gezonder is voor de mens. Jammer dat zo'n klein clubje het voorelkaar krijgt dat wij allen "ongezonder" moeten gaan eten. Onderzoeken tonen ( o.a. recent in Duitsland)aan dat bv biologische eieren t.o.v. kooi eieren ongezonder zijn. Ik meende dat er meer dioxine de "bio-tjes" zat. Waar is het verstand van de ondernemingen, dat ze zich laten les laten lezen door ..... enfin het is wel duidelijk denk ik.

 • no-profile-image

  Wakker mens

  Of de aktie goed is wil ik niet over oordelen. Wel heb ik graag dat de welzijns eisen van een mens hoger ligt als dat van een dier! Het kan toch niet waarzijn dat als een mens in een flat mag wonen een dier het niet mag. Dat als je op een kantoor werkt er meer mensen in mogen dan dat er varkens in mogen. En laten we de kroegen en discotheken niet vergeten, daar wil ik wel de varkens wet op toetsen.

 • no-profile-image

  let op

  respect voor een ieders mening graag, zonder dergelijke "overbodige" uitlatingen.
  Ook al is men nog zo boos op de mensen van stichting "klaploperij" excuus ik bedoel wakker dier. Met een gezonde dialoog komt men verder, extremisme niet.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.