Home

Achtergrond 184 x bekeken

'Groter deel hoogspanningslijn ondergronds'

De provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer vinden dat een groter deel van de nieuwe hoogspanningslijn tussen Beverwijk en Zoetermeer ondergronds moeten worden aangelegd.

De provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer vinden dat een groter deel van de nieuwe hoogspanningslijn tussen Beverwijk en Zoetermeer ondergronds moeten worden aangelegd. De twee zeggen teleurgesteld te zijn over het besluit van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken om alleen een gedeelte van tien kilometer onder de grond aan te leggen, zo hebben ze vandaag laten weten.

De minister liet gisteren aan de Tweede Kamer weten dat van de 85 kilometer lange nieuwe hoogspanningslijn in totaal slechts 20 kilometer ondergronds kan worden aangelegd. Dat geldt voor een deel van het traject bij Delft, de Zuidpolder en bij Berkel en Rodenrijs. Voor het traject in Haarlemmermeer blijft er daardoor weinig ondergrondse leiding meer over.

Volgens de beheerder van het toekomstige hoogspanningsnet, TenneT, kan de lijn niet helemaal ondergronds worden aangelegd, omdat dan de stabiliteit van de stroomvoorziening in gevaar komt. De netbeheerder schat daarnaast dat de ondergrondse aanleg bovendien 10 miljoen euro per kilometer duurder is.

Volgens bestuurders van Noord-Holland en Haarlemmermeer lopen door een bovengrondse hoogspanningsleiding waardevolle projecten in de regio ernstig gevaar. Ze willen samen met de provincie Zuid-Holland en gemeenten in Delfland proberen minister Van der Hoeven op andere gedachten te brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.