Home

Achtergrond

Grote EU-landen willen Myanmar hulp opdringen

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland roepen de wereld op de cycloonslachtoffers in Myanmar te helpen, ook als de militaire junta niet akkoord gaat.

Dit heeft de Franse staatssecretaris voor Mensenrechten, Rama Yade, vandaag gezegd. Parijs, Londen en Berlijn willen de VN-Veiligheidsraad vragen een beroep te doen op het beginsel van de zogeheten verantwoordelijkheid om te beschermen.

Volgens Yade is er geen unanieme steun van de 27 EU-landen voor het initiatief in het beraad van de ministers van Ontwikkelingssamenwerking dat momenteel in Brussel plaatsvindt.

De buitenlandwoordvoerder van de Duitse regeringspartij SPD, Gert Weisskirchen, heeft zich dinsdag ervoor uitgesproken te overwegen desnoods zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad militair in te grijpen in het voormalige Birma, net zoals de NAVO in 1999 deed in de Kosovo-crisis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.