Home

Achtergrond 249 x bekeken

Groenten telen wordt peperduur

De kostprijs voor groenten zit stevig in de lift.

Vooral de laatste maanden gaat het erg hard met een aantal niet te vermijden kostenposten, waarbij niets erop wijst dat er op korte termijn een einde komt aan deze ontwikkeling.

Meest 'spectaculair' zijn de scherp stijgende prijzen voor stikstof, fosfaat, kali en zwavel. De prijs voor KAS is hard op weg te verdubbelen in vergelijking met een jaar geleden, voor Tripelsuper is de prijs in vergelijking met drie jaar geleden bijna verdrievoudigd. Samen met de overige oplopende kosten (waaronder energie, arbeid en grond) heeft dat ervoor gezorgd dat de kostprijs voor groenten de laatste drie jaar tenminste 10 procent duurder is geworden.

Een en ander is doorgerekend in een bedrijfseconomische vergelijking voor spruiten en voor ijsbergsla, waarbij aangetekend kan worden dat de aannames in deze berekeningen nog zeer behoudend zijn gekozen.

Lees het volledige artikel in Weekblad Groenten & Fruit van vrijdag 9 mei

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.