Home

Achtergrond 140 x bekeken

Gratis musea voor kinderen lijkt van de baan

Het plan om Nederlandse musea gratis toegankelijk te maken voor kinderen tot en met 12 jaar lijkt van de baan.

Volgens de Nederlandse Museumvereniging stelt minister Ronald Plasterk (Cultuur) onvoldoende geld beschikbaar. Om de musea te compenseren voor de inkomsten die zij hierdoor zullen mislopen is 9 miljoen euro nodig. "De minister wil niet meer dan 5,4 miljoen euro beschikbaar stellen'', aldus de museumvereniging. Ook zou Plasterk alleen de door het Rijk gesubsidieerde musea willen compenseren. "Dan zullen honderden andere musea niet voor deze groep kinderen gratis toegankelijk worden.'' De Museumvereniging wil nu de woordvoerders Cultuur van de Tweede Kamer inschakelen.

Volgens een woordvoerder van de bewindsman zijn de gratis musea voor de kinderen echter helemaal niet van de baan. Volgens hem is er met de 5,4 miljoen heel wat te bereiken en moet het er ook voor, want meer geld is er domweg niet. De helft van het bedrag gaat naar de Rijksmusea, die rechtstreeks onder de minister vallen en dus 'sowieso' gratis worden voor de kinderen.

In principe moet de 5,4 miljoen voor compensatie aan alle musea ook voldoende zijn, want het ministerie heeft dit bedrag gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, aldus de zegsman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.