Home

Achtergrond 191 x bekeken

Gratis bus lokt filerijder niet massaal uit auto

Gratis openbaar vervoer helpt niet om de files tegen te gaan.

Vooral mensen die toch al met de bus of trein reisden, fietsers en wandelaars stappen in de gratis bussen.

Tot die slotsom komt Frans Gommers van verkeerskundig adviesbureau XTNT in Utrecht. Hij bekeek zestien zeer van elkaar verschillende projecten en concludeert: "Gratis openbaar vervoer (ov) leidt tot meer reizigers en een deel daarvan komt ook uit de auto, maar dat zie je niet terug aan de lengte van de files. Het is zo druk op de weg dat die plaatsjes in de file direct weer worden opgevuld.''

Gommers vraag zich dan ook af of de effecten van gratis ov wel opwegen tegen de kosten. "Het is misschien een van de mogelijkheden om de files terug te dringen, maar het belonen van automobilisten die drukke trajecten mijden tijdens onderhoudswerkzaamheden, blijkt effectiever. Er moet een heldere afweging worden gemaakt. Gratis ov zorgt immers ook voor minder inkomsten, want reizigers die bereid zijn te betalen, kunnen nu ook gratis mee.''

Begin juni worden de resultaten verwacht van vijf ov-projecten die in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat grondig zijn doorgerekend. "De vraag is of die conclusies aansluiten bij mijn bevindingen'', aldus Gommers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.