Home

Achtergrond

Graanprijs zakt verder weg

The sky blijkt wederom niet de limit te zijn. de graanprijzen stijgen niet alsmaar door, de weg naar beneden is de laatste weken versneld ingezet.

Sinds halverwege 2007 leeft de graansector met prijzen van boven de €200 voor voertarwe. Zelfs uitschieters van boven de €250 kwamen halverwege 2007 en in het begin van 2008 voor. Reacties op een dergelijk hoog prijsniveau konden niet uitblijven. Een sector die gewend is dat voor een ton voertarwe tussen de €100 en €150 betaald moet worden veranderd als de prijzen opeens verdubbelen.

De redenen voor de hoge prijzen zijn duidelijk. Tegenvallende oogsten, gecombineerd met ontbrekende interventievoorraden leidden tot een grote angst voor tekorten, met explosieve prijsstijgingen dit gevolg.

Dergelijke ontwikkelingen trekken de aandacht van de buitenwereld. Aandacht van speculanten, potentiële telers en leveranciers van alternatieven. De gevolgen daarvan waren de afgelopen periode ook goed zichtbaar. Afnemers hadden zich aan het begin van het seizoen meteen goed ingedekt om geen risico’s te lopen. De fysieke markt is al maanden lang bijzonder rustig, terwijl de financiële markten heftig schommelingen lieten zien.

Door de hoge tarweprijzen was er een duidelijke zichtbare verschuiving in de richting van alternatieven. Gebruikers die niet echt vast zaten aan tarwe stappen over op bijvoorbeeld mais of sorghum.

De belangrijkste ontwikkelingen is de sterke uitbreiding van het areaal. Was het graan areaal in de EU in 2007 zo’n kleine 57 milj ha, in 2008 komt dat boven de 60 milj ha. Deze stijgingen zijn wereldwijd zichtbaar. Als de omstandigheden meewerken mag een zeer grote oogst verwacht worden.

Prognose:

dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.