Home

Achtergrond

Goedkeuring verwacht voor zuivelfusie

De meerderheid van de leden van Friesland Foods en Campina lijkt woensdag voor de voorgenomen fusie te stemmen.

Siemjan Schenk, LTO-vakgroepvoorzitter Rundveehouderij, verwacht dat de leden het belang van de fusie inzien. "Het zou voor beide ondernemingen slecht zijn als de fusie op dit moment zou worden afgeblazen."

Sieta van Keimpema, bestuurslid van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, hoopt dat Friesland Foods en Campina hun woord houden. De zuivelcoöperaties hebben toegezegd alle zorgen van hun leden te noteren en mee te nemen in het fusieakkoord.

Van Keimpema en de LTO verwachten dat de leden vragen zullen stellen over de totstandkoming van de melkprijs. Na de voorgenomen fusie zal het resultaat van de coöperatie de melkprijs bepalen, en niet een systeem van een marktconforme melkprijs.

Van Keimpema verwacht gemor over de nieuwe aandelenstructuur. "Jonge boeren hebben het geld niet om de nieuwe obligaties te kopen."

Het fusieplan werd begin december aangekondigd. In april bereikten de directies een akkoord. De ondernemingen verwachten de fusie voor het einde van het jaar af te ronden. Daarmee onstaat een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld met een jaaromzet van 9,1 miljard euro en 22.000 werknemers.

Het laatste woord over de fusie is aan de Europese Commissie die een oordeel geeft over de economische machtspositie van de nieuwe zuivelonderneming.

Of registreer je om te kunnen reageren.