Home

Achtergrond

Gesaneerd asbestschip Otapan vertrekt naar Turkije

Het gesaneerde asbestschip Otapan vertrekt vandaag nog uit Nederland.

De laatste belemmeringen daarvoor zijn volgens milieuminister Jacqueline Cramer opgeheven. De Turkse eigenaar van het schip, de werf Simsekler, en de Nederlandse overheid zijn het eens geworden over een verdeling van de kosten die zijn gemaakt sinds het schip medio 2007 asbestvrij is verklaard. Simsekler neemt 240.000 euro voor zijn rekening van de ongeveer 550.000 euro aan liggeld, havengeld, verzekering, sleepkosten en kosten van toezicht, die het ministerie van VROM sinds 27 juni heeft uitgegeven. Met deze schikking worden verdere langdurige en kostbare procedures vermeden, laat de bewindsvrouw de Tweede Kamer in een brief weten.

De Otapan lag van 1999 tot 2006 in Amsterdam. Daarna vertrok het schip voor sanering naar Turkije maar de Turkse autoriteiten weerden het schip omdat er te veel asbest aan boord zou zijn. In de papieren stond dat het om 1000 kilo ging, in werkelijkheid was dat bijna 77 ton. De kapitein maakte vervolgens rechtsomkeert.

De Otapan werd teruggesleept naar Amsterdam, maar werd uiteindelijk een jaar geleden gesaneerd in de haven van Rotterdam. Er bleef 850 kilo asbest achter, die niet kan worden verwijderd zonder het schip te slopen. In oktober kreeg de Otapan een nieuwe ligplaats in 's Gravendeel. Daarvandaan wordt het 170 meter lange zeeschip rond het middaguur via de Oude Maas gesleept naar de Nieuwe Waterweg, en vandaar naar Turkije om alsnog gesloopt te worden. In de loop van de avond zal het schip naar verwachting bij Hoek van Holland het land verlaten. De reis naar Turkije duurt naar schatting drie weken.

Om uit de impasse te komen, heeft VROM gezorgd voor het schoon opleveren van de Otapan. Er loopt nog steeds een procedure tegen de voormalige Mexicaanse eigenaar van het schip om de saneringskosten, een bedrag van 4,5 miljoen euro, te verhalen, aldus Cramer.
Greenpeace is tevreden dat het schip is schoongemaakt en blij dat Turkije heeft laten weten dat de Otapan daar nu welkom is. "Dit is een heel goed voorbeeld voor alle honderden schepen die nog moeten worden schoongemaakt. Alle Europese landen zouden dit zo moeten doen'', aldus de woordvoerster van Greenpeace. Ze vervolgt: ,,Het is zaak dat landen zelf maatregelen nemen en de problemen niet afschuiven. We hebben nu gezien dat het kan. Het kost wat, maar daarom moet de aansprakelijkheid beter worden geregeld.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.