Home

Achtergrond

Gemiddelde zaaidatum bieten pakt elf dagen later uit

De gemiddelde zaaidatum komt uit op 16 april, heeft bieteninstituut IRS berekend nu bijna al het zaad in de grond zit.

Dat is elf dagen later dan vorig jaar en vijf dagen later dan het tienjarig gemiddelde. Het begin van het zaaiseizoen was dit jaar zeer vroeg, maar pas de afgelopen drie weken is het zaaien heel snel gegaan.

Vorig jaar was de zaaidatum vroeg, maar bleef veel zaad droog liggen tot begin mei. Dit jaar is de zaaidatum later, maar zijn de omstandigheden voor een vlotte kieming van het zaad veel beter. De structuur van de grond is meestal goed en de warmte zorgt ervoor dat de planten snel boven staan. Als het warme weer nog even aanhoudt, kan de achterstand worden ingehaald. Een groeipuntsdatum rond de langste dag is dan haalbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.