Home

Achtergrond 4 reacties

Gemiddelde prijs landbouwproducten fors hoger

Hogere productiviteit maakt dat de wereldvoedselprijzen zich zullen stabiliseren.

Toch zal de gemiddelde prijs in de periode 2008-2017 een stuk hoger liggen dan in de periode 1998-2007. Dat schrijven OESO en FAO in het vandaag verschenen Agricultural Outlook rapport.

De belangrijkste oorzaken van de sterke prijsstijgingen van agrarische producten zijn niet structureel van aard, aldus de opstellers. Ze zien daarom geen reden waarom, zoals de economische theorie stelt, de marktkrachten niet in staat zouden zijn het evenwicht te vinden.

Omdat een aantal oorzaken toch structureel van aard zijn, denk aan de groei van de wereldbevolking en steeds rijkere consumenten, zal het prijsniveau wel licht hoger uitkomen dan het historisch gemiddelde. Op het gebied van nieuw te ontginnen areaal valt weinig te winnen volgens het rapport. Productiviteitsstijging is volgens hen de tactiek die landen en bedrijven volgen.

Opvallend is de rol die de opstellers toeschrijven aan biobrandstoffen. Deze vormen de grootste nieuwe verbruiker van bulkproducten sinds decennia, aldus het rapport. Elders werd onder meer door de Amerikaanse en Nederlandse landbouwministerie steeds gesteld dat de rol zeer beperkt is en blijft.

De gemiddelde prijs zal in de periode tussen 2008 en 2017 in vergelijk met de periode 1998-2007 fors toenemen. Rundvlees en varkensvlees komen zo’n 20 procent hoger uit, suiker 30 procent. Tarwe, mais en melkpoeder stijgen 40 tot 60 procent in waarde. Boter, plantaardige zaden en oliezaden stijgen met meer dan 60 procent in prijs.

Het hogere prijsniveau zal het rijke Westen relatief weinig pijn doen. Arme landen die netto voedsel importeren hebben echter grote moeite en verdienen daarom meer ondersteuning in de vorm van humanitaire hulp.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bet

  @ carlosimpel: Wat doe je hier dan nog? Nobele ridder, ga er naar toe om ze te helpen! Ga ze daar maar lastig vallen met simpele nietszeggende one-liners als "free your self".

 • no-profile-image

  carlosimpel

  Lees je niet dat er dan ook mensen zijn in de wereld die dan wellicht het geld niet hebben voor hun eten?
  Of boeit je dat gewoon geen reet?
  Als ze op benzine liepen werd het verslavende goedje nog wat duurder!
  Dus dat gaat niet.

  Free your self!
  Groet

 • no-profile-image

  H.A.H.

  Je vraagt je soms af waar men zich mee bezig houdt. Dat de de prijzen voor voedsel omhoog zullen gaan de komende jaren kan mijn kleinzoon van 12 zich ook bedenken. Als dat gelijke tred houdt met alle andere producten in de wereld dan verandert er weinig. Het lijkt mij verstandiger dat men zich drukker maakt over de olieprijzen. Oliemaatshappijen en de overheden verhogen de prijzen zonder een echte aanleiding.

 • no-profile-image

  a nonymus

  als het prysnivo kostendekkend is, zal de productie wereldwyd, dus ook in de arme landen toenemen. al deze tydelyke commotie is ontstaan door structurele verwaarlozing van de primaire productie. in dit gezegende land hebben onze geliefde en vooruiziende bestuurderen nog niet in de gaten, dat onze constructief meedenkende natuurdwazen met hun dubbele en leugenachtige agenda op de oude en doodlopende weg willen voortgaan. dit tot heil van loze en overbodige ambtenaren (de functie, niet de persoon) die beter met behoud van loon achter de natuurgeraniums gezet kunnen worden, zodat dit land niet nog meer aan leefbaarheid verliest. toch mooi, dat de oudste zoon van de weduwe von amsberg in het broedseizoen wat nesten van overbodige weidevogels en nog wat schadelijk wild, zoals hazen, verzopen heeft. dit is een natuurlyke beperking van de jacht. txrhsa

Of registreer je om te kunnen reageren.