Home

Achtergrond

Geen vaccin voor grensboer

Nederlandse boeren met een buitenlandse veearts krijgen geen vaccin tegen bluetongue.

Dat bevestigt het ministerie van landbouw. Volgens het ministerie was dat al duidelijk vanaf het moment dat het vaccin aangevraagd kon worden. "EU-landen regelen zelf hun vaccins en verspreiden ze in eigen land. Maar als Nederlanders met een buitenlands vaccin enten en ze vullen de registratieformulieren in, dan kunnen ze alsnog via de Dienst Regelingen subsidie krijgen."

Bij de schapenhouders was dit niet bekend, zegt Erich Rhöse, voorzitter van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders. "Een schapenhouder hoorde het woensdag van een medewerker van het ministerie. Het valt ons rauw op het dak."
Het is niet duidelijk hoeveel schapenhouders nu een probleem hebben met enten. "Dat is nog niet te zeggen, omdat we het nog maar zo kort weten. Het gaat in ieder geval om een grote groep in Zeeuws-Vlaanderen. Schapenhouders zijn daar erg op België georiënteerd als het gaat om dierenartsen." Doordat buitenlandse dierenartsen geen vaccin krijgen, kunnen deze schapenhouders nog niet enten. "We willen allemaal zo snel mogelijk enten. Daarom is dit ook zo vervelend. Het treft ook rundveehouders, voor hen gelden dezelfde regels."

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.