Home

Achtergrond 162 x bekeken

Geen uitzicht op deugdelijk alternatief voor stembus

Het lijkt erop dat verkiezingen de komende jaren blijven plaatsvinden met een stembiljet en rood potlood.

Het kabinet oordeelt dat er momenteel geen goede moderne apparatuur voorhanden is waarmee Nederlanders volledig anoniem kunnen stemmen. Nieuwe apparatuur ontwikkelen is te kostbaar.

Het kabinet heeft vandaag vastgesteld dat de ontwikkeling van nieuwe stemmethoden weinig meerwaarde biedt ten opzichte van verkiezingen met potlood en papier. Een advies om ter vervanging van de stemcomputer een apparaat te gebruiken dat iemands stem uitprint, is op advies van staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) terzijde geschoven. Zowel de computer als de printer kunnen op afstand 'afgeluisterd' worden.

Bijleveld zegt toe dat ze de ontwikkelingen in het elektronisch stemmen zal blijven volgen. "Het is mogelijk dat de huidige belemmeringen voor het invoeren van een stemprinter in de toekomst zullen verdwijnen.''

Een adviescommissie onder aanvoering van oud-minister Frits Korthals Altes pleitte vorig jaar voor invoering van de stemprinter. Die moest dienen ter vervanging van de stemcomputer, die na jarenlange kritiek is afgeschaft.

Het kabinet stemde in november op hoofdlijnen in met het voorstel voor de stemprinter, maar wilde eerst nog onderzoek laten doen naar de veiligheid van het systeem. Een groep experts heeft geconcludeerd dat niet kan worden uitgesloten dat kwaadwillenden de printers vanaf een afstandje uitlezen. Daarmee is deze optie van tafel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.