Home

Achtergrond 1 reactie

Friesland en Campina moeten afstand houden

Wachten en handelen alsof er geen fusie aan de orde is.

Dat is wat de directies van de zuivelcoöperaties Friesland Food en Campina de komende tijd te doen staat. Ze mogen wel verder werken aan hun fusieplannen, maar in hun zakelijke handelen mogen ze vooral niet de indruk wekken dat ze bepaalde zaken al op elkaar afstemmen. Want de voorgenomen fusie is nog niet goedgekeurd door Europees Commissaris Neelie Kroes (Mededinging).
Zouden de twee coöperaties nu al commerciële zaken met elkaar afstemmen dan bestaat het risico dat het fusievoornemen in gevaar komt.

Afnemers van beide coöperaties kunnen daar nog even hun voordeel mee doen. Ze kunnen beide aanbieders van zuivelproducten nog even tegen elkaar uitspelen. Het is de twee coöperaties geraden om zich dat ook nog maar even te laten gebeuren. De prijs hiervoor is beslist lager dan de andere prijs die ze zouden moeten betalen als ze wel onderling gingen afstemmen.

De coöperaties Campina en Friesland Foods hebben al vanaf het begin van de fusiebesprekingen een protocol opgesteld om hun medewerkers er op te wijzen dat ze gepaste afstand bewaren van de toekomstige collega’s. Aangenomen mag worden dat er bovendien ook een clubje mensen is dat het handelen van de Campina- en Friesland-medewerkers naloopt.

Naar verwachting moeten de twee zuivelcoöperaties nog tot eind dit jaar geduld hebben. Dan wordt namelijk een besluit van de Europese Commissie verwacht. Maar het kan ook zomaar nog een half jaar langer duren. Als Kroes bijvoorbeeld zou besluiten dat ze meer tijd nodig heeft voor een onderzoek naar alle mededingingsaspecten van de fusie.

Tot de toestemming van de Commissie geldt ook dat de aanpassing van de ledenfinanciering voorlopig alleen voor Friesland Foods geldt. Dit vervangt de B-certificaten door obligaties met een hoge rente (nu 7,2 procent).

Eén reactie

 • no-profile-image

  Berend

  Natuurlijk moet rekening gehouden worden met de NMA.
  Maar onder de prijs kruipen over de rug van leden
  melkveehouders mag niet gebeuren.
  Vorig jaar was sprake van grote concurrentie in consumentenzuivel en dat was een van de redenen dat Campina en RFF pas later met een melkprijsverhoging kwamen.

Of registreer je om te kunnen reageren.