Home

Achtergrond 245 x bekeken

Friesland Vlees naar rechter om uitlatingen Verburg

Slachterij Friesland Vlees uit Leeuwarden gaat via een kort geding eisen dat minister Gerda Verburg (Landbouw) terugkomt op eerdere uitspraken over het bedrijf.

Dat maakte directielid Harrie Wildeboer vandaag bekend. Het geding dient 13 juni in Den Haag, meldt hij. Het bedrijf eiste eente poortcontrole bij Friesland Vlees in Leeuwarden aan. De controle volgde na signalen over falend toezicht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op dierenwelzijn tijdens veetransporten naar de slachthuizen. Tijdens de permanente controle trof de Algemene Inspectiedienst (AID) echter geen misstanden aan.

Eigenaar Aaldert Wildeboer meldde eind april dat hij zijn bedrijf sluit, maar stelde na een telefoongesprek met Verburg de sluiting uit. Er worden nu per week 1300 rose kalveren geslacht. Het bedrijf in de Friese hoofdstad zegt honderdduizenden euro's te zijn misgelopen door de negatieve publiciteit sinds de televisieuitzending.

Mocht Friesland Vlees het kort geding winnen, dan blijft het bedrijf bestaan, maar anders sluit het waarschijnlijk definitief de poorten. Harrie Wildeboer stelt dat het bedrijf een rectificatie van Verburg nodig heeft om het vertrouwen van klanten terug te winnen.
Friesland Vlees heeft een document opgesteld waarin staat dat bij het bedrijf geen misstanden zijn. Bij de rechter eist Wildeboer dat de minister dat document ondertekent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.