Home

Achtergrond 158 x bekeken

Fortuynstemmers kiezen nu vooral Trots op Nederland

De meeste mensen die in 2002 stemden op de Lijst Pim Fortuyn (LPF), zouden als er nu verkiezingen zouden zijn, hun stem uitbrengen op de beweging van Rita Verdonk, Trots op Nederland.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Daarnaast hebben veel van de voormalig aanhangers van Pim Fortuyn een voorkeur voor de PVV. Andere partijen scoren 3 procent of minder.

De LPF-voorman werd op 6 mei 2002, kort voor de Tweede Kamerverkiezingen, doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum. Desondanks was de LPF bij de stembusgang de grote winnaar en behaalde de partij vanuit het niets 26 zetels.

Bij de verkiezingen van 2006 stemden de LPF-ers vooral op de PVV (29 procent), CDA (20 procent) en SP (14 procent). De PvdA, VVD, Partij voor de Dieren en de partij Niet Lullen Maar Poetsen (NLMP) van Marco Pastors haalden met elkaar ook nog 17 procent. 17 Procent van de oud-LPF aanhang stemde toen niet.

Ongeveer de helft van het electoraat van Trots op Nederland van dit moment bestaat uit LPF-kiezers uit 2002. Bij de PVV is dat op dit moment ongeveer 75 procent van haar kiezers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.