Home

Achtergrond 159 x bekeken

Forse toename wanbetalers zorgverzekering

Het aantal wanbetalers voor de zorgverzekeringswet is eind vorig jaar met 26 procent gestegen ten opzichte van eind 2006.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.
Het gaat om 240.000 mensen van 18 jaar of ouder die wel verzekerd waren, maar minimaal een half jaar geen premie hadden betaald. In totaal gaat het om 1,9 procent van de bevolking.

Het aantal wanbetalers onder personen met een bijstandsuitkering nam in 2007 met 40 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. Dat betekent dat een op de veertien mensen met een bijstandsuitkering een wanbetaler was.
Bijna de helft van de wanbetalers in 2007 is van allochtone afkomst. Dit aantal was met 41 procent gestegen ten opzichte van 2006. Het aantal autochtone wanbetalers steeg met 17 procent.

Op 1 mei vorig jaar waren 231.000 inwoners van Nederland (1,4 procent) niet verzekerd tegen ziektekosten. Dat zijn er 10.000 minder dan een jaar eerder. Opvallend is dat jongeren minder vaak onverzekerd zijn dan ouderen. Desondanks is bijna de helft van het aantal onverzekerden tussen de 20 en de 40 jaar oud.

Het aantal onverzekerde allochtonen daalde met 11.000. Allochtonen (3,8 procent) zijn nog wel vaker onverzekerd dan autochtonen (0,8 procent). Op 1 mei 2007 was 0,5 procent van alle uitkeringsgerechtigden onverzekerd. Dat is opvallend lager dan het gemiddelde voor de gehele bevolking.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.