Home

Achtergrond 219 x bekeken

Fischer Boel zwakt modulatieplannen af

Grote landbouwbedrijven gaan relatief meer inkomenssteun prijsgeven aan het budget voor plattelandsontwikkeling.

Dat heeft landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel vandaag gezegd op een landbouwconferentie in Warschau.

Fischer Boel is ervan overtuigd dat op dit punt een "compromis binnen handbereik is". Dat grotere bedrijven meer betalen vindt ze "politiek gerechtvaardigd".

De overheveling van inkomenssteun naar plattelandsontwikkeling (de zogeheten modulatie) is een van de pijnpunten in de 'health check', de aanpassing van het Europees landbouwbeleid. Fischer Boel presenteert de definitieve Commissie-voorstellen op 20 mei.

Haar oorspronkelijke voorstel, van eind vorig jaar, behelsde een geleidelijke ophoging van de verplichte modulatie van 5 procent nu naar 13 procent in 2013. Het Europees Parlement stelde begin dit jaar een 'progressieve modulatie', voor van 1 procent (bovenop de huidige 5 procent) voor bedrijven die jaarlijks minder dan 100.000 euro steun ontvangen, oplopend naar 4 procent voor bedrijven die meer dan 300.000 euro krijgen.

Fischer Boel neemt het idee van de progressieve modulatie dus over – met welke percentages staat nog niet vast.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.